Новородено дете с две глави се е родило в Мианмар. Това е съобщило министерството на информацията на страната, придружавайки публикацията с фотография на сиамските близнаци.

Според информацията на ведомството, 29-годишната Санда Мийн е родила момче в болница в един от районите на Нейпидо. След раждането детето е откарано в специализирано детско лечебно заведение в столицата. Министерството не предоставя никакви други данни. Това не е първият път, когато сиамски близнаци се появяват в Мианмар. През 2001 г. в Мандалай са се родили Мо Ма Ма Аунг и Мо Па Па Аунг, съединени един с друг в областта на бедрото, като впоследствие те са разделени успешно чрез операция през август 2002 г.

През 2009 г. в щата Шан на бял свят се появява момче със сраснали се глави и едно сърце. От медицинска гледна точка този случай се нарича дицефалия на монозиготни сиамски раждания, което е рядкост.

Сиамските близнаци са еднояйчни близнаци, които не са напълно разделени по време на ембрионалното развитие и имат общи части на тялото или вътрешни органи. Вероятността сиамски близнаци да се родят е около едно на 200 000 раждания. Около половината от сиамските близнаци се раждат мъртви.

Превод и редакция: БЛИЦ