Може би знаете, че инсулинът има нещо общо с диабета, както и че много хора с диабет са принудени да прибягват до инсулин … но само толкова… Инсулинът не е нито напълно добър, нито лош.


Това е хормон, който е от жизненоважно значение за нашето здраве, но в неправилно количество също може да бъде фатален. Той е от жизненоважно значение за хората с диабет тип 1, но може да ускори прогресията до диабет тип 2 и да доведе до затлъстяване хора с нездравословно хранене.

Инсулинът е реално начин да се регулира нивото на кръвната захар в организма.

Наистина глюкозата е един от основните източници на енергия за човешкото тяло, което обаче може да съхранява само ограничено количество глюкоза.

Инсулинът се произвежда от бета клетките на панкреаса в отговор на консумирана захар, дори някои заместители на захарта могат да дадат малък инсулинов отговор.
Инсулинът преминава през кръвния поток и се свързва с клетките и ги деблокира, което позволява на клетките да абсорбират глюкозата за незабавна употреба, или да създадат свои собствени резерви на гликоген за по-дълго време.

Инсулин – какво не знаете за него …

Той също така позволява на клетките по-добре да абсорбират аминокиселинине, изграждащи протеините и мускулите.

И това е интересно: Сладко и солено за перфектен сън - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Липсата на инсулин има противоположен ефект.

Черният дроб преработва гликогена в глюкоза и го отделя от тялото.

Инсулин е един много стар еволюционен трик, който позволява на животните да оцелеят в периоди на глад и се избягват вредните ефекти на глюкозата в кръвта.
Глюкозата е важна за високото качество на енергията на тялото, но тя има има корозивен ефект, когато е в кръвта. За да се избегне това, инсулинът се освобождава от панкреаса, за да достави глюкоза, където трябва.

Честото време на гладуване и самият глад са били неразделна част от живота на нашите предци.

Проблемите започват, когато човек не страда от липса на храна, тоест в наши време ние не преживяваме периоди на истинско физиологично гладуване.
И в този смисъл днес хората много по-често страдат от диабет, защото прекаляват с количеството на рафинирана захар, която приемат. Най-големите рискове са в газираните напитки, които са пълни със скрита захар.

В наше време все по-често се говори за инсулинова резистентност. Долната граница при инсулинова резистентност и диабет е, че тялото вече не може ефективно да обработва захарта, така че всяка захар може да причини повече вреда, отколкото полза.

Източник: zdrave.ws