Най-много ползи и вкусове се откриват в продукти, когато са в сезона си. Мнозина погрешно мислят, че единственият сезон за пълно изобилие от плодове и зеленчуци е лятото. Но те вероятно не са били на пазара през есента.

Летните фаворити са заменени с не по-малко вкусни и полезни есенни зеленчуци и плодове. Още повече, че те са чудесен начин за укрепване на имунната система и увеличаване на защитните сили на организма.

Така че експертите съветват да не пропускате възможността да се поглезите със сезонните плодове, като отделят специално внимание на 5 от тях. Вижте кои са и как да ги приложите в кухнята.

Червена боровинка
Тя е ценен източник на антиоксиданти и витамин С. Боровинката повишава защитните сили на организма, укрепва имунната система, предотвратява появата и развитието на ракови клетки, има положителен ефект върху здравето на пикочно-половата и храносмилателната система.

Плодовете се консумират пресни, но можже и да се добавят към десерти, други ястия. От червени боровинки може да се направи ароматен конфитюр, както и полезни и вкусни напитки като сироп или чай. Тези напитки помагат при настинка.

Боровинка
Този лод съдържа голям брой витамини А, С, Е и минерали: калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, органични киселини, захари, пектин. Богатият състав е отговорен за чудодейните свойства на есенното звънце. Редовна употреба повишава имунитета, нормализира кръвното налягане, помага на организма да се бори с вирусите и инфекциите, повлиява положително на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Боровинката също съдържа бензоена киселина, която има консервиращи свойства. Благодарение на нея боровинките могат да се съхраняват дълго време в пресни. Но не забравяйте да си направите сладко от тях и да ги използвате в десерти.

Кои са другите три плода четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.