Вредни, но научни съвети как да повишите удоволствието от сладкото: обвинете се, напомнете си за вредата за здравето, яжте торта, прелиствайки списание за фитнес.


Това не е шега. Чувството на вина може да увеличи удоволствието от храната. В дългосрочна перспектива обаче проваля спазването на всякакъв хранителен режим.

Здравословното хранене предвижда ред ограничения по отношение на определени продукти. От една страна, това е ефективен начин за подобряване на здравето, но от друга – ограниченията и забраните вървят ръка за ръка с редица странични психологически ефекти, които в бъдеще може да доведат до влошаване на здравословното състояние.

Замърсяването на въздуха може да повлияе на мозъка

От гледна точна на мозъка – забраната действа доста негативно.

Например допаминът има троен ефект: лишавате се от допамин (висококалорични вещества, важни за оцеляването), губите допамин, за да се съпротивлявате на изкушението (силата на волята бързо разходва енергията ни), променяте отношението си към продукта, неговата допаминова „важност“.

Фиксирането и забраната водят до това, че конкретен продукт става по-„важен“ и неговото получаване или забрана води до повишаване или понижаване на допамина. С вас знаем, че „забраненият плод е най-сладък“.

Колкото повече си забранявате нещо или го демонизирате, толкова повече ресурси, като внимание и воля, черпите. Например, съгласно изследвания, колкото повече пушачът вижда знаци за забрана на пушенето, толкова повече му се пуши.

Като цяло диетичното мислене (става дума за кратки диети) води до колебания в теглото, а в дългосрочна перспектива влошава здравословното състояние. Колкото повече епизоди на кратки диети имате, толкова по-високо е нивото на телесната маса, на мазнините, по-зле е хормоналният баланс.

Страда и имунната система. Като кратки диети отчитайте всички случаи, когато теглото ви се е колебало с над 5 кг.

Разкриха тайната на болестта на Стивън Хокинг

Както е казал китайският мислител и пълководец Сун Дзъ, стратегия без тактика – това е най-бавният път към победата. Тактика без стратегия – това е просто суета преди поражението.

За да задържите теглото си, важни са автоматизираните навици, обстоятелствата, режимът на хранене. Не ви трябва героична война с килограми.

Освен игнорирането на дългосрочната перспектива, има две разпространени грешки, които повишават риска от излишно ограничаване на хранителното меню. Това са чувството за вина и нарушаването на възприемането на външния вид.

1. Чувството на вина
Иска ви се да си навлече целия гняв на света заради допуснато отстъпление от диетата. Въздържайте се! Колкото по-голямо е чувството за вина, толкова по-лошо се държите спрямо храната. Напомнянето за вината увеличава удоволствието от бонбоните.

2. Ръководене от външния вид
Постоянната грижа за това „как изглеждам“, а не „как се чувствам", може да доведе до увеличаване на стремежа към контролиране на тялото. Увеличава се срамът, ограниченията стават все по-строги, влошават се когнитивните способности.

Тогава как да отслабнете без забрани? Изберете здравословна стратегия, която е базирана не върху волеви усилия, а върху създаването на навици, режим на хранене и граници.