Гхито представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата и протеините и се състои единствено от мазнини, предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури. То съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Също така има омега 3 и 9.

Установено е, че приготвяйки храната с гхи, полезните витамини и минерали се усвояват много по-добре от тялото. Неслучайно то е основната мазнина за готвене в аюрведичната традиция и се използва от хилядолетия насам не само за кулинарни цели, но и при детоксикиращи и пречистващи програми. Счита се, че гхито е сатвична храна, която носи качествата хармония, баланс, светлина и чистота. Липсата на протеин пък го прави подходяща опция за хора с алергии към млечния протеин.

Може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно, за да се лекуват стомашни проблеми. Използва се и като основа за направата на масажни кремове – и прави кожата и косата гладка и свежа.

Подобно на всички масла това масло също трябва да се консумира умерено. 

Как да го консумирате и какви са ползите от него четете в най-полезния сайт Zdrave.to.