Яна Павлова от София е майка на 6-годишния Васил, диагностициран с аутизъм. Яна сподели за трудния път на родителите на деца с проблеми в развитието, за търсенето на най-ефективните терапии и за огромното търпение и всеотдайност, които се изискват ежедневно.  

- Г-жо Павлова, имахте ли проблеми по време на бременността и раждането на сина ви Васил? Кога разбрахте, че е с аутизъм?

- Бременността ми беше проблемна, защото развих прееклампсия (високо кръвно и белтък в урината). Раждането настъпи преждевременно, месец и половина по-рано, беше спешно секцио. За съжаление, нито неонатологът, нито педиатърът не ни предупреди да следим внимателно как детето се развива. Васил вървеше по-бавничко: всички на неговата възраст започнаха да казват “мама”, а той не; и проходи 1 - 2 месеца по-късно от другите. На 2,5 години тръгна на ясла и започнаха да се оплакват от него, че плаче, че не играе и не обръща внимание на другите деца, че не иска да спи следобед. 


Веселина Фелдман: Конете учат децата с аутизъм на общуване

Всичко това не ми говореше друго, освен че на сина ми не му харесва в яслата. Един ден ми се обади личната лекарка, че трябва да заведем детето на психиатър. След прегледа психиатърът ни каза, че Васко е аутист, и ние останахме като гръмнати. Не знаехме въобще какво е това, защо е станало и какво ще се случи - дали ще го израсне.

Какво е станало с Васко и родителите му четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to