“Високото кръвно налягане през зимата е често срещано оплакване, на което малко хора обръщат необходимото внимание и не търсят медицинска помощ. За съжаление заболяването е колкото сериозно, толкова и коварно, а напоследък съвсем не е приоритет само на възрастните. Млади хора, в активна работоспособна възраст, претърпяват сърдечни или мозъчни инциденти и така разбират, че отдавна ги е споходила хипертонията. За съжаление понякога не достигат до помощта на лекар кардиолог”, коментира за в. “Доктор”кардиологът от ВМА д-р Велизар Дилов.

- Д-р Дилов, как влагата и рязко променящото се атмосферно налягане провокират организма ни? От какво страда той при тези промени?
- Влагата и най-вече ниското атмосферно налягане докарват кислороден глад на организма. Това състояние ни приспива, прави ни лениви, мозъкът ни не работи добре. Ниското атмосферно налягане и мъглите рано сутрин през зимата не са безобидни. Те могат да се окажат огромен проблем за хората с кардиологични проблеми и страдащите от хипертония. Причината е, че атмосферното налягане има особеността да се променя рязко, както казват старите хора, да пада. Това затруднява сърдечносъдовата система. Като към това се прибави и повишената влажност на въздуха в съчетание с мъглата рано сутрин, сърдечният мускул и мозъкът започват да страдат от кислороден глад. Следва бързото отключване на сърдечни пристъпи или ритъмни нарушения, които се изразяват с тежест в гърдите, дискомфорт и дори инфаркт.

- С какви оплаквания се придружават тези състояния?
- Почти всички хора над 50-годишна възраст се оплакват от безпричинно главоболие и виене на свят, а понякога и от моментно забравяне. Обикновено те ги отдават на преумора или на навъртените години. Когато тези симптоми зачестят, трябва да се потърси невролог, тъй като такива са и сигналите на исхемия на главния мозък.

Какви са причините за това опасно заболяване и как се лекува то четете в интервюто с д-р Велизар Дилов на най-полезния здравен сайт Zdrave.to