Водещи български и чуждестранни кардиолози обменят опит и представят клинични случаи и иновативни методи за лечението им на VIII Национален конгрес по интервенционална кардиология, организиран от Българското дружество по интервенционална кардиология със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България.

„Пациентите при нашите процедури, които са минимално инвазивни, са в съзнание. За нас е важно да имаме непрекъснато контакт с тях и да знаем във всеки един момент дали са добре“, каза д-р Валери Гелев, председател на Дружеството по интервенционална кардиология и шеф на Кардиологично отделение в Токуда Болница София, част от групата на Аджибадем Сити клиник.

Специален обучителен модул е отделен за млади кардиолози.

На живо и в реално време бяха показани множество оперативни методи от три болници: Болница Пълмед в Пловдив, болница Тракия Стара Загора и болница Свети Георги - Пловдив. Подбрани са по-сложни случаи със съгласието на пациентите, които имат възможността да се лекуват чрез най-иновативните сърдечносъдови интервенции. Операциите са съпроводени с напътствия и дискусии от едни от най-добрите инвазивни кардиолози в света. 
На международния Форум присъстват над 300 делегати от страната и чужбина. Част от чуждестранните лектори са:
Проф. Ив Лувар (Болница „Клод Галиен”, гр. Куинси-Су-Сенар, Франция)
Д-р Тиери Льофевър (Институт „Жак Картие”, гр. Маси, Франция)
Проф. Хайм Даненберг (директор на Израелски Университетски медицински център„Хадаш”, Йерусалим, Израел)
Проф. Джордж Сианос (Университетска болница Солун, Гърция)
Проф. Нараянсвами Срийрам (детски кардиолог и електрофизиолог, Университетска болница Кьолн, Германия)
Д-р Горан Оливекрона (Университетска болница „Скейн”, гр. Лунд, Швеция)
Д-р Щефан Тогвайлер (Сърдечен център Люцерн, Швейцария)

Акценти са третирането на стволови стенози, хронични оклузии и структурни заболявания на сърцето. В широката програма на Форума ще бъдат представени и обсъдени всички най-нови решения в областта, включително съвременните световни и европейски препоръки, които включват все повече минималноинвазивното интервенционално лечение като стандарт.

Проф. Джордж Сианос се изказа хвалебствено за организацията на Форума и подчерта, че българските кардиолози извършват всички процедури на съвременната медицина отлично.

Сред българските представители са д-р Валери Гелев, председател на Дружеството по интервенционална кардиология, д-р Васил Велчев, доц. д-р Добрин Василев, доц. д-р Пламен Гацов, проф. д-р Диана Трендафилова,проф. д-р Юлия Джоргова и др.  Д-р Валери Гелев, началник Клиника по кардиология на Токуда Болница София

Сърдечносъдовите заболявания в България все още са начело на списъка по причина за смъртност и инвалидизация. Българският пациент днес има достъп до адекватно лечение, съобразено със световните стандарти за минимално инвазивна сърдечна хирургия.