Хапвате ли тези храни ще забравите за очилата и ще подобрите виждането си
С годините осъзнаваме колко е важно нашето здраве и започваме все повече да се грижим за него. Ето няколко неща, които може да направите, за да забавите максимално дълго слагането на очила и лещи.
Правилното хранене с подходящи хранителни вещества може не само да предотврати, но и да спре процеса на влошаване на зрението.
И това е интересно: 9 ритуала, които ще върнат зрението ви
Трябва да ядете доста храни, богати на витамин А. Този витамин е от решаващо значение за зрението ви, така че високите нива могат да помогнат за предотвратяване на възпаление на очите, сухи очи и слепота за нощно време.
Витамин А произвежда пигментите в ретината на окото и е изключително важен за цялостното здраве на вашите очи, особено при нощно виждане. Националният очен институт проведе проучване, според което приемането на витамин А или други антиоксиданти във високи нива заедно с цинк би могъл да намали риска от дегенерация на макалута в напреднала възраст с почти 25%. Освен това витаминът участва в образуването и поддържането на костите, зъбите, слузните мембрани, имунната система и белите кръвни клетки.
Препоръчителният дневен прием за възрастни е 5000 IU. Така че, тук ще ви представим много богати на витамин А храни, от които да избирате. Консумирайте ги редовно, за да повишите нивата на витамин А в организма, като по този начин подобрите зрението и даже кожата си.
богати на витамин А
1. Домати
Този зеленчук е с ниско съдържание на калории, но с високо на витамини и минерали, в това число витамин А. Счита се, че яденето на един среден домат осигурява на тялото ви 20% от препоръчителното дневно количество витамин А. Освен този витамин доматите са богати и на витамин С.
- 1 среден домат - 22 калории и 1025 IU витамин А.
2. Пъпеши
Пъпешът е с ниско съдържание на калории и мазнини, но с високо на хранителни вещества и витамини, особено витамин А. Само една част от пъпеша доставя на тялото ви 120% от дневните нужди от витамин А.
- 1/8 среден пъпеш - 23 калории и 5986 IU витамин А.
3. Говеждо месо /черен дроб/
Това е един от най-добрите източници на витаминити А и С, както и голям естествен помощник при лечението на анемия. Само 100 грама говежди черен дроб осигуряват 300 процента от препоръчителното дневно количество витамин А.
- 100 грама червено говеждо месо - 135 калории и 16898 IU витамин А.
4. Айсберг марули
По-светлите марули съдържат витамин А и в една порция на салата съдържат само 10 калории, което ги прави здравословни и вкусни.
5. Праскови
Те са богати на желязо, магнезий, калий, витамин С, калций и фосфор. Една праскова дава 10% от препоръчителния дневен прием на витамин А.
6. Сладки картофи
Те са много хранителни и вкусни. Един сладък картоф ще ви осигури 438% от препоръчаното дневно количество витамин А. Още по-страхотен е факта, че тези картофи са много нискокалорични.
7. Червени чушки
Червените чушки съдържат витамини А и С и също са богати на ликопен.
8. Масло от черен дроб на треска
Това масло може да се консумира по 2 начина, т.е. в течна и капсулна форма. Богато и на витамини А и D, както и на омега-3 мастни киселини.
9. Черен дроб на кокошка
Той има изобилие от витамини и минерали, а 100-грама парче ще ви достави невероятните 1507% от препоръчителното дневно количество витамин А.
Спанак
Спанакът е невероятно здравословна храна и богат източник на витамин А, С, К, желязо, калций и манган. Сервиран в купа, спанакът осигурява 49% от препоръчителната дневна стойност.
- Сервиращ размер (1 купа), 2464 IU витамин А, 8 калории.
Ряпа
Репите са много богати на витамин А - в една средна порция от ряпа има 1453 IU витамин А и 159 калории.
Овесена каша
Повечето овесени зърна са обогатени с витамин А - една купа от този вид овесена каша има 159 калории и 1453 IU витамин А, което представлява 29% от дневния прием.
Обезмаслено мляко
Обезмасленото мляко е богато на много основни хранителни вещества, включително витамин А. Чаша мляко има 395 IU витамин А и 146 калории.
Моркови
Средният морков има 25 калории и 10191 IU витамин А, което е 204% от дневния прием.
Тиква
Тиквите са богати на витамин А и други хранителни вещества като бета каротин, който се превръща във витамин А в организма. В 300 грама тиква се съдържат 22868 IU витамин А (457% от дневния прием) и само 82 калории.
Сушен босилек
100 гр. сушен босилек има 251 калории и 744 IU витамин А.
Паприка
Една супена лъжица паприка има 20 калории и 3448 IU витамин А, което е почти 70% от дневния прием на хранителните вещества.
Глухарче
В глухарчето се съдържат 112% от препоръчителното дневно количество на витамин А (5589 IU) и само 25 калории.
Зеле
Зелето е богат източник на витамин А - в една купа зеле има 10320 IU витамин А (206% от RDA) и само 34 калории.
Червен пипер
Друг голям източник на витамин А е червения пипер. Ще получите до 42% от дневната нужда като консумирате само една супена лъжица от тази съставка.
- 1 супена лъжица червен пипер - 16 калории и 2081 IU витамин А.
Грах
Половин купа грах осигурява 134% от дневната нужда от витамин А. Също така, грахът е богат на витамин С, В и К.
- ½ купа грах - 62 калории и 1680 IU витамин А.
Сушени кайсии
Сушените плодове са невероятен източник на хранителни вещества, енергия и антиоксиданти. Например, сушените кайсии имат изобилие от витамин А, което означава, че една кайсия ще ви осигури 94% от препоръчителната дневна сума. Броят на калориите е 313.
Риган
Без съмнение това е един от най-богатите билкови източници на витамин А, т.е. 100 грама ще ви осигурят 161% от препоръчителното дневно количество витамин А и 271 калории.
Последвайте ни
0 Коментара: