Този изключително нискокалоричен зеленчук изобилства от влакна, които осигуряват по-дълго усещане за ситост и насърчават храносмилането, поради което особено се препоръчва на хора, които искат да се отърват от излишните килограми.

Алабашът е отличен източник на витамин С, така че с това укрепва имунитета, неутрализира действието на вредните, свободни радикали и забавя стареенето.

Успокояващ ефект върху сърдечно-съдовата система, тъй като намалява нивото на лошия холестерол в кръвта. Стабилизира нивото на захар в кръвта, така че се препоръчва при хипогликемия и диабет.

И това е интересно - Неправилното приготовление на зеленчуците ги прави безполезни - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

С редовна консумация на пресен алабаш намалява риска от поява на камъни в бъбреците, докато калият намалява високото кръвно.