Това е най-бързата диета за плосък корем, която за разлика от други диети, има позитивно въздействие върху вашето здраве. Попитайте всяка жена какво иска да промени в нейния външен вид и навярно ще получите един и същ отговор: корема. Но благодарение на кардиолога д-р Уилям Дейвис, сега не е нужно да спазвате строги диети.

Той твърди, че такива промени са възможни, ако се откажете само от един хранителен продукт, за който погрешно вярвате, че е полезен за вас – пшеницата.

В новата си книга “Пшеничен корем”, д-р Дейвис обяснява, че пшеницата, която в продължение на десетилетия се счита за основна съставка във всяко меню, е добра за сърцето и артериите, но с течение на времето, чрез агресивни, модерни методи е превърната в “супер въглехидрат”, който в нашия организъм се превръща в захар по-бързо от всеки друг хранителен продукт.

И това е полезно - Въглехидратите разрушават нервната система! - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

По този начин захарите се превръщат в мазнини, които се натрупват най-често около корема.

Това означава, че пшеницата допринася за бързото напълняване, и то точно в областта на корема. Въпреки че този механизъм е ясен на голям брой хора, това, което е ново, е фактът, че от пшеницата остаряваме по-бързо. Д-р Дейвис обяснява принципа на това, което се случва.

Връзката на пшеницата с бръчките
 Основната причина за преждевременно стареене се крие в процес, наречен гликация. Това се случва, когато нивото на кръвната захар се увеличи значително. Именно заради твърде многото захар в кръвта, молекулите на глюкозата се “закрепват” за протеин на колагена (същият протеин, който придава на кожата младежки и стегнат вид).

По този начин се създава съединение, известно като краен продукт на гликацията (AGE – advanced glycation end-product). Тези съединения са твърди, а заради тях и космите, които иначе са еластични, също стават твърди. По този начин се появяват бръчки.

Храната направена от пшеница, подчертава д-р Дейвис, повишава нивото на захар в кръвта повече от почти всяка друга храна, включително и бялата захар. Също така увеличава и присъствието на инсулин и AGE в организма.

Затова изключването на пшеницата от менюто може да има бързи и видими резултати.

Освен това, новите изследвания разкриват, че пшеницата би могла да влоши проблема с акнето, и че има същия ефект върху дерматита. Ако към всичко това добавим и факта, че от нея получаваме и килограми около корема, става ясно, че е добре да се откажем напълно от пшеницата.

Ето как да изхвърлите пшеницата от менюто си:

Разбира се, премахването на този всеобхватен продукт изисква подходящ план. Храните, приготвени от пшеница, включително сандвичи, бисквити и макаронени изделия, имат голямо предимство пред други храни – най-лесният начин за хапване – “на крак”.

Ако решите да избегнете пшеницата, ще е необходимо всеки ден да си носите храна на работа, по-често да пазарувате и да прекарате дълго време в кухнята, подготвяйки ястията си. Но всичко това може да е забавно.

Въпреки че първоначално ще забележите, че режимът ви е направил живота по-труден, избягването на пшеницата действително ще улесни живота ви. Най-доброто в тази диета е, че от самото начало изхвърляте пшеницата като най-лошия въглехидрат, и вече не трябва да се притеснявате за калориите.

В крайна сметка няма да чувствате нужда от вредни храни, а мазнините около корема и бръчките ще започнат да изчезват. А, ако искате да отслабнете по-бързо, ще трябва да се откажете и от ориз, картофи и царевица. Най-добре е да следвате следните няколко правила през следващите няколко седмици:

Основни насоки за меню без пшеница
Яжте тези храни толкова, колкото искате:
– Зеленчуци (освен картоф);
– Ядки и семена;
– Здравословни масла – захтин, авокадово, кокосово, сусамово, орехово;
– Яйца и месо;
– Сирене, най-добре пълномаслено;
– Всички сосове, които не съдържат захар – горчица, хрян, салца, майонеза, соев сос, лют сос;
– Ленено семе, авокадо, маслини, кокос, подправки, какао (без захар).

Яжте по-малки количества от тези храни:
Максимум 100 грама или 100 милилитра от тези храни на хранене, защото по-голямо количество от тях може да доведе до внезапни скокове на захарта в организма.

– Млечни продукти, освен сирене (млечните протеини могат да засилят секрецията на инсулин, но процеса на ферментация я намалява);
– Плодовете са най-добри, но внимавайте с тези, които съдържат много захар (банани, папая и ананас);
– Пресни плодови сокове;
– Киноа, просо, елда, овес, ориз (максимум по 50 грама на хранене);
– Боб, леща, грах, сладки картофи;
– Соеви продукти.

Изключете напълно тези хранителни продукти от менюто си:
– Продукти от пшеница;
– Нездравословни масла – хидрогенирани, полиненаситени;
– Храна без глутен. Такива храни са направени със скорбяла, от която захарта скача повече и от пшеницата;
– Сушени плодове;
– Пържена храна;
– Сладки закуски, богати на захар – шоколад, сладолед, енергийни барове;
– Подсладители, пълни с фруктоза. Между другото и мед;
– Кетчуп.