Десислава Даскалова е клиничен психолог. Член на Дружеството на психолозите в България. Консултант по когнитивно-поведенческа психотерапия. Разговаряме с нея за проблемите, които поражда пролетната умора, и как може да ги преодолеем, пише "Марица".

-Защо страдаме от пролетна умора?  

-Пролетна умора е широко разпространен термин, който описва чувството за понижена енергия, замаяност и умора в края на зимата и началото на пролетта. Тя може да се причисли към т.нар. сезонни афективни разтройства, към които се отнася и зимната депресия. Това са нарушения, които се случват през определен период от годината и засягат по-често жените, отколкото мъжете. През зимата човек получава малко естествена светлина, затова неговият биологичен ритъм се нарушава. Организмът буквално не успява да се ориентира кое време на деня е и това се натрупва. Оттук се получава и нарушаване в адаптацията, както това се случва при полетите на дълги разстояния. Само че през зимата този стрес има хроничен характер. 

-Може ли пролетната умора да се обърка с депресията?  

-Не е трудно да се обърка пролетната умора с депресията. Дните стават все по-дълги, слънцето свети все по-ярко, но далеч не всеки човек изпитва радост от приближаващата се пролет. Много хора по това време обаче започват да изпитват умора, сънливост и апатия. Настроението им е понижено, всичко ги дразни и им се струва безсмислено. Често изпитват тревожни опасения, нарушен сън. Понякога обаче апетитът се повишава. Това са симптомите на пролетната депресия. Симптомите на пролетната умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото. Симптомите на пролетна умора понякога могат да започнат още през есента и да продължат през зимата и пролетта. 

-Влияе ли на нея преминаването в лятно часово време?  

 -Смисълът на преместването на часовниците с час напред и час назад е да осигури на организма повече светлина и повече активност.  Преминаването към лятното часово време обърква вътрешния ни часовник и повишава риска от инфаркт.  Този дисбаланс се дължи на факта, че ритъмът във всекидневието ни се определя не от часовника, а от дневната светлина. Вътрешният часовник на човека се нагажда към промените в съответствие със сезона спрямо изгрева на слънцето, който регулира естествения ритъм на сън и бодърстване и през летните месеци. Резултатите показват, че преместването на часовника в лятното часово време пречи на естественото настройване на вътрешния часовник. Местенето на часовника с час напред не е съобразено с биологичните потребности на организма или с природата. На първо място страда връзката между отделянето на мелатонин и съня. Между хормона на епифизата и съня съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин значително затруднява и прави невъзможно заспиването. Максималната му концентрация в кръвта е от 0 до 4 часа и ако човекът е ставал в 5 часа, то с въвеждането на лятното време той е принуден да се събужда и да бодърства тогава, когато всички негови физиологични механизми все още работят в режим на отдих.

-При какъв тип хора най-често се проявява?  

-Всички сме податливи към пролетна умора. Не зависи от определен тип характер, а от състояние на организма. Една от причините за отключване на депресията се явява дефицитът на някои витамини и микроелементи, както и липсата на слънчеви лъчи. Недостигът на някои вещества оказва негативно влияние върху настроението.

И това е интересно: Натурални средства против вагинален сърбеж и парене - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

-Може ли да бъде избегната?  

-За регулирането на биологичния часовник отговаря меланопсин. Това е пигмент, който се съдържа в ретината на очите. Той започва да изпълнява своята функция на регулатор само под въздействието на ярка дневна светлина. Оказва се, че по-силно влияние върху меланопсина имат ярките сини цветове, идващи отгоре. Оттук можем да си направим простичкия извод, че за да настроим бързо своите биоритми, е необходимо често да поглеждаме към синьото пролетно небе. Светотерапията се явява ефективен способ на профилактика и лечение на сезонните депресии. Тя може да се изпълнява по няколко начина. 
Разходки под естествените слънчеви лъчи са много полезни. Продължителност не по-малко от половин час. Ако времето го позволява, свалете шапката, шала и ръкавиците. Желателно е да изложите на слънцето колкото се може по голяма част от своето тяло. Светотерапия в специални помещения, които са оборудвани с ярки лампи - тази услуга се предоставя в някои санаториуми и медицински центрове. Специални приложения за смартфон. Например приложение „Светолечение“ може да ви показва не само ярък бял цвят на екрана, но и други полезни цветове. За пролетната депресия са подходящи светлосиният и оранжевият цвят. Червеният цвят може да увеличи стреса, затова не бива да го избирате. Лилавият цвят е цвят на релаксация и медитация, много полезен за тревожни жени, тъй като регулира нивото на естроген. Времето за въздействие е 10-20 мин. Има и още едно приложение „Отпусни се и заспи“. Към него може да се добави освен цвят и музика, звуци от природата, упражнения за дишане и др. 

И това е интересно - Това са 7-те продукта, които никога не трябва да вкарвате в хладилник - четете повече на най-интересния здравен сайт zdrave.to


Друга важна причина за отключване на депресията се явява дефицитът на някои витамини и микроелементи. Недостигът на някои вещества оказва негативно влияние върху настроението. 

 -Питат ли ви пациентите за диета, с която могат да избегнат това състояние?  

-Да. Има начини да подпомогнем организма да се справи по-бързо с прехода, но трябва да спазваме някои правила при хранене, да си набавим повече цинк, хром, магнезий и задължителните витамини. И да не забравяме всеки ден да се движим навън.