Дините са започнали да се отглеждат в древен Египет. В тези дни, оценява не само сладък вкус, но и полезните свойства.

Разбира се, всеки от нас е запознат с динята още от детството, но колко знаем за тези плодове?

Диетолог съветва да ядем по 2 килограма диня на ден през лятото, а причината е...

Днес ще извадим малко известни и в много отношения неочаквани факти за дините. Удивително е колко много интересни за тези плодове (въпреки че все още има спорове за това, какво е динята: плод, или зеленчук), които не знаем.

Кога можете да си купите диня

Динята получава името си от тюркския израз "harbuza", който се превежда като "краставица, голяма колкото дупе". Точно сега, през август, "гигантски краставици" наистина са пълни със слънце (а не със съмнителни торове) и приятни на вкус. Сега си заслужава да купувате дини и да ги споделите с цялото семейство. Не е изненадващо, че на 3 август Денят на дините се празнува по целия свят.

Д-р Веселин Герев: Мъжът без храна може, но без секс – не

Кой в детството си не е харесвал тези естествени сладкиши? Вероятно само тези, които са имали алергия. Всички останали с удоволствие ядат сладката плът. Кой от нас тогава е мислил за влиянието на динята върху тялото? Но има какво да подчертае за възможните ползи. И просто любопитни факти за дините има достатъчно, пише zajenata.bg.

 

ФАКТИ ЗА ДИНИТЕ

Дините се препоръчват на спортистите

За да се отървете от болката в мускулите, можете да пиете чаша сок от диня. Съдържа специална аминокиселина - L-цитрулин, която намалява мускулния дискомфорт, причинен от претоварване.

Дините не бива да се консумират от всички

Витамини и фолиева киселина са необходими за тялото, но в големи количества динята е вредна - причинява подуване и претоварване на бъбреците. Следователно децата, възрастните хора, както и дините за младите майки трябва да се използват малко по малко. Тези, които страдат от колит, стомашно разстройство или бъбречни камъни, лекарите забраняват консумацията на дини .

 

Динята е 92% вода.

Дините са повече от половината от вода, много вероятно сте чували, но до 92%! Не е изненадващо, че 100 грама от продукта съдържат само 38 калории.

 

Динята лесно се проверява за наличието на нитрати

Благодарение на твърдата кора, динята е добре защитена от проникване на вредни вещества. Поради това се счита за един от най-чистите и най-безопасните продукти. Но репутацията на динята беше сериозно развалена от безскрупулни производители, които използват нитрати, за да получат ранна и богата реколта.

Проверката на чистотата на динята е проста. Достатъчно е да поставите парче пулпа във вода. Ако след един час водата е леко мътна - динята е чиста, ако водата стане розова, червена или оранжева - в плода има много нитрати, затова е по-добре да я изхвърлите.

Може да достигне огромен размер

Най-голямата диня е отгледана през 2013 г. от американеца Крис Кент. Теглото на плодовете достигна невероятните 159 килограма, което бе записано в книгата на рекордите на Гинес.

Освен това японските фермери са измислили начин да отглеждат дини с различни форми. Те просто поставят зелените плодове в предварително приготвен контейнер. По време на процеса на растеж, динята се деформира, запълвайки контейнера. Резултатът е почти извънземен, но красив ивичен сувенир.

Динената кора се яде

Оказа се, че кората може да се яде, и тя е доста вкусна. Просто я нарязвате на парчета и я поставяте в блендер с лимон и лед. Получава се не само вкусна (можете да добавите захар, ако желаете), но също така е полезна, защото съдържа витамини C, B1, B2, каротин и фолиева киселина. В Китай, динената кората се приготвя задушена, пържена и дори маринована.

Динените костилки също са годни за консумация.

Можете да ядете динята с костилките. По същество те не се различават от тиквените - премахват възпалението, подобряват състоянието на кожата. Преди това разговаряхме подробно за ползите от семената на дините .

Динята не само се яде

Има един вид художествено рязане на плодове и зеленчуци, което се нарича резбарство. Майсторите превръщат сочните плодове в различни форми. Те не пренебрегват дините, създавайки шедьоврите си от растителни плодове.

Предимствата на дините за човешкото тяло са огромни, но за да го почувствате на себе си, трябва да изберете правилния лъскав плод . Само тогава рискът от отравяне може да бъде намален до минимум и да се насладите на сладката плът.
И какви любопитни факти за дините са известни на вас? Кажете ми в коментарите.