Д-р Илияна Вълканова е завършила Медицинския университет в Пловдив. Специалист е по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия. Има придобити специализации по интензивна терапия в МБАЛ “Св. София” в София и по бронхоскопия в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. От 1991 до 2004 г. работи в интензивно отделение (ОСИТ) в Белодробната болница в Пловдив, като последните две години е началник на отделението.

Д-р Вълканова е преминала специализирани курсове по интензивна терапия, фтизиатрия, функционално изследване на дишането и др. В ДКЦ-2 работи от началото на 2004 г. Лекува пациенти и в отделението по пулмология и хематология в МБАЛ - Пловдив. Участва във всички конгреси на Европейското дружество по пулмология.

- Д-р Вълканова, какво е положението във вашето отделение след началото на грипната епидемия?

- Отделението ни в момента е пълно с пациенти и няма нито едно свободно легло. Тъй като продължават да идват нови и нови пациенти с усложнения от грипа, се наложи да отправим искане за откриване на още 9 нови легла. Случаите започнаха да нарастват драстично от Коледа още. Оттогава досега през отделението са преминали над 170 болни на възраст от 20 до 90 г. А от Ивановден тук е истински ад!

Кои пациенти са с най-тежки усложнения тази година от грипа и как да се пазим четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.