Хубаво е и е късмет да притежаваш повече от ензима, предпазващ от разрушителното действие на алкохола. Този ензим започва още от първобитния човек, който не е имал много ресурси за изхранване.

Затова първобитните хора са се хранели с гниещи плодове. Още оттогава я има ферментацията, от начина на хранене на първобитния човек. И оттогава се появява този ензим, наречен алкохол-дехидрогеназа. Той е генетично детерминиран. 

Различните хора имат различно ниво на алкохолната дехидрогеназа, която има за задача единствено да елиминира алкохола. И да не се стига до ацеталдехид, защото тогава се включват и други ензими и т.н. Този ацеталдехид трябва да бъде елиминиран, защото е отрова за организма.

Какво ниво на ензима, предпазващ от алкохол има българинът разберете на Zdrave.to