Имам въпрос относно допълнително плащане, което днес беше поискано на майка ми при прием в болница, с направление по НЗОК. Плащането беше в размер на 535 лв. - 150 лв. такса “битово обслужване” и 385 лв. такса “поискани и предоставени дейности”, за които разполагам с фактури и касови бележки.

Престоят й в болницата ще бъде около 24 часа. Майка ми постъпи с направление от специалист за поставяне на стент на десен крак по съответната клинична пътека. Това е втори път, когато прави тази процедура в същото здравно заведение. Първият път - преди около две години подобни такси не са били искани.

Майка ми не е била предварително уведомена за това плащане. Въпросът ми е: доколко е законно събирането на подобни такси? Майка ми е пенсионер, с непрекъснато здравно осигуряване. Ако пациентът не разполага с подобна сума, което е доста вероятен сценарий, значи ли това, че направлението губи валидност? Служителят на рецепция накара майка ми да разпише отделна декларация за съгласие за тези плащания, която тя, естествено, подписа, за да не бъде върната.

Анета Михайлова, гр. Варна

Отговорът от нашите специалисти, четете в zdrave.to