Член на съвета на върховния лидер на Иран аятолах Хаменей е починал, след като се е заразил с коронавирус. Той е първият висш чиновник в ислямската страна, починал от вируса, съобщава британският „Метро“.
 
71-годишният Сейед Мохамад Мирмохамади е издъхнал в болница в Техеран, съобщават държавното радио. Той е бил член на Съвета по целесъобразност, който служи като посредник между аятолаха и парламента.
 

 
Както БЛИЦ съобщи, заразен с вируса е и заместник-министърът на здравеопазването Ирадж Харирчи, който ръководеше действията за ограничаване на заразата.
 
Появиха се кадри, на които се вижда как заместник-министърът се поти обилно и очевидно не се чувства добре по време на пресконференция.


 
Иранската вицепрезидентка и отговаряща за въпросите на жените и семейството Масуме Ебтекар също се е заразила с коронавируса.
 
Преди дни БЛИЦ съобщи и за това, че депутатът Мохамед Али Рамазани Дастак е починал от смъртоносната болест.
 
Иранските власти, включително и президентът Хасан Рохани, продължават да уверяват, че се вземат всички необходими мерки за ограничаване на опасността.
 
Лекари и сестри в градовете Техеран, Кум и Рашт, обаче, се оплакват от претоварване. „Болниците са пълни със заразени хора. Чуваме за стотици умрели. Трябват ни повече болници. Цифрата на починалите ще се повишава“, казва анонимен лекар, цитиран от „Дейли Мейл“.


 
В същото време се появиха скандални кадри, на които се вижда как мъже облизват врати и гробница в Светилището на Фатима Масуме в свещения град Кум, демонстрирайки по този начин, че не се плашат от заразата.
 
Вярващите заявяват, че „не им пука какво ще стане“ – дали ще разпространят или ще хванат вируса, който е убил над 50 души в страната.
 
Те дори окуражават младо момче за това, че лиже вратата.
 
Властите в града отказват да го поставят под блокада, въпреки че той е сред най-тежко засегнатите, а поклонниците, които пристигат, разпространяват вируса в целия Близък Изток.

Превод и редакция: БЛИЦ