Магистър фармацевт Невена Манолова има магистърска степен по здравен мениджмънт, специалност “Социална фармация”. В Сиатълския университет в САЩ взема и магистратура по администрация. Повече от 15 години Невена Манолова работи в областта на комплексната грижа за онкоболни.

Преди две години става съосновател на Център за немедицинска грижа “Дара Хелп”, който помага безвъзмездно на пациентите да се справят с емоционалните и социалните трудности, съпътстващи онкологичните заболявания.  Нейната надежда е някой ден пациентът наистина да бъде поставен в центъра на медицинската грижа. 

- Госпожо Манолова, каква е ролята на “Дара Хелп”?
- Основахме “Дара Хелп” преди две години с моята колежка и приятелка Живка Бояджиева, която е пациент с рак на гърдата. Съпътстващата немедицинска грижа за пациентите с онкологична грижа включва емоционална подкрепа, съвети за рехабилитация и за хранене, арт-терапия, хипотерапия, акупунктура, точков масаж, дао-практика, йога. Организираме групи на пациенти, които сме нарекли “Навигатор за пациента”. В тях пациенти, вече преминали лечение, споделят опита си с тези, на които им предстои. Така те си помагат един на друг, със съдействието и на психолози. Даваме и административна помощ за минаване на ТЕЛК и пр.

“Дара Хелп” е организация с нестопанска цел. Помагат ни много доброволци и партньори. Съществуваме благодарение на дарителство. Всички семинари и терапии, които организираме за онкоболните, са безплатни за тях. За година и половина през двата ни центъра в София са преминали над 700 болни. Единият център е в болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”, а вторият е в болница “Сердика” в жк “Овча купел-2” . 

- Водите семинари за хранене пред онкоболните пациенти. Защо е толкова важно храненето при тях?
- Най-посещаваните семинари на “Дара Хелп” са посветените на храненето при онкологични заболявания. Освен семинарите даваме безплатно на пациентите издадената от нас книга “Съвети за хранене по време на лечението и след него”, в която акцентът е хранене при карциноми на храносмилателната система. Скоро ще издадем и втора книжка за храненето при рак на гърдата.

Смятаме, че храненето е изключително важно за онкологичните пациенти. 30% от всички ракови заболявания в Европа и в САЩ са свързани с хранителни фактори. Затова в тази насока трябва да се мисли за профилактика на рака. До 35% от случаите на рак може да се избегнат чрез превенция, чрез правилно хранене. 

- Какви са основните принципи на хранене при ракови заболявания?
- Много е важно пациентите да не четат хилядите публикации в интернет за диети, които твърдят, че лекуват рак. Защото няма научнодоказана диета или хранителна добавка, която да лекува рака. Огромен бизнес се върти в интернет с тези неща. Съветваме нашите пациенти да се съветват със специалист, когато избират хранителна добавка. Приемането й трябва да върви с основното лечение.

Но ключово за борбата с рака и за по-добрата поносимост към терапията е храненето. Когато е настъпило раково заболяване, храненето е сериозно предизвикателство за пациента. Съветваме болните как да се хранят при умора и отпадналост, когато имат емоционални и психологически проблеми, съпътстващи често диагнозата рак и лечението на рак. Най-важно е да се знае, че болният организъм има много по-висок енергиен разход.

При здравия човек средно той е 25 калории на килограм тегло, а при болния - 35 калории на килограм тегло. Затова най-важно при храненето на онкологичните пациенти е да не губят тегло, да запазят тялото силно, за да може да понесе терапията.

Слабеенето е свързано и със страничните ефекти от лечението - загуба на апетит, промяна във вкуса и обонянието, метален вкус в устата и сухота, афти, обриви и възпаление на устната лигавица, гадене, повръщане, диария или запек. 
Ключовата ни цел е да се запази теглото чрез достатъчен прием на калории и най-вече на протеини по време на лечението. Здравословно хранене в този случай означава разнообразно хранене, за да се намалят страничните ефекти от терапията, да се укрепят естествените защитни сили на организма, имунитетът да бъде максимално силен. 

Има една особеност при рака на гърдата - наддаване на тегло по време на лечение поради различния хормонален статус. Тогава се стремим чрез храненето да редуцираме леко теглото. 

Може ли онкоболните да ядат месо и да приемат витамини, кои млечни продукти са най-полезни и какво е правилното хранене при рак четете в интервюто с Невена Манолова на най-полезния здравен сайт Zdrave.to