Малка по размер, но мощна и силна като храна, маслината включва витамин Е, витамин А, калций и магнезий, както и мощни фитонутриенти и лечебни антиоксиданти, пише beu.bg.

Ползите на маслините включват способността за понижаване на възпаленията, подобряване здравето на сърцето, борба с инфекциите и др:


1. Осигуряват на тялото антиоксиданти

Храненето с маслини включва антиоксиданти, наречени полифеноли. Проучванията показват, че полифенолите притежават противоракови, антидиабетни, противовъзпалителни и неврозащитни свойства. Благодарение на тези мощни антиоксиданти, ползите на маслините за здравето включват способността да се борим със заболявания като рак и сърдечни заболявания.

2. Понижаване на холестерола и високо кръвно налягане

Ползите за здравето от маслините включват възможността за понижаване нивата на холестерола. Те осигуряват на тялото здравословни мазнини, които помагат за борба с възпалението. Храненето с маслини може да помогне за понижаване на кръвното налягане и борба с хипертонията. 

3. Облекчаване на болката

Благодарение на здравословните мазнини, които съдържат, маслините облекчават болката чрез борба с възпалението в тялото. Маслините възпрепятстват растежа на ензими, които създават възпаление, подобно на ибупрофен.

И това е интересно: Тази древна китайска супа с джинджифил и чесън преборва грипа, простудата и инфекциите на синусите - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

4. Лечение и профилактика на рака

Маслините се считат за храна, подпомагаща борбата с рака. Храненето с маслини включва фенолни съединения, които имат антитуморни свойства. Изследванията показват, че ползите за здравето на маслините включват способността за борба с рака на гърдата, дебелото черво и стомаха. 

5. Подобрете здравето на сърцето

Храненето с маслини включва антиоксиданти, здравословни мазнини и витамин Е, всички стимулиращи здравето на сърцето. Проучванията показват, че добавянето на маслини към вашата диета може значително да намали риска от сърдечни проблеми, включително високо кръвно налягане и коронарна болест на сърцето.

6. Работят като естествен пробиотик

Маслините подобряват здравето на червата. Фенолните съединения в маслините имат способността да увеличават здравите бактерии в червата, действайки като естествен пробиотик.

7. По-нисък риск от диабет и затлъстяване

Благодарение на здравословните мазнини, които съдържат, маслините включват и способността за намаляване на риска от диабет тип 2 и затлъстяване. Антиоксидантите в маслините също могат да помогнат за предотвратяване на вреди, причинени от оксидативен стрес. Изследванията показват, че маслините могат да помогнат за лечение на диабета чрез естествено понижаване на кръвното налягане и повишаване нивата на добрия холестерол.

8. Помагат за борба с инфекциите

Екстрактът от маслини и маслинови листа може да се използва за борба с микробни, вирусни и гъбични инфекции. Проучванията показват, че ползите за здравето на маслините включват способността за борба с вредните инфекции.

9. Предотвратяване на остеопорозата

Маслини помагат за предотвратяване на остеопорозата. Полифенолите в маслините работят за намаляване на загубата на костната плътност, като подпомагат формирането и поддържането на костите.

И маслините, и зехтина предлагат многобройни ползи за здравето, но и се различават по отношение на храненето.Докато маслините съдържат около 25% мазнини, маслиновото масло е почти 100% мазнина.Маслините имат много по-високо съдържание на натрий, защото са обработени или мариновани със сол. И зехтина и маслините съдържат полифеноли, които са полезни за тялото, но маслините предлагат и фибри, витамин Е, мед и калций.