Няколко страни вече съобщиха за потвърдени случаи на повторно заразяване с COVID-19. Един от тези пациенти разказа как е изкарал болестта през двата пъти, когато се е лекувал.
Жител на Съединените щати е преболедувал коронавируса два пъти, като и двата пъти в лека форма, но с различни симптоми, съобщава CNN.
 
25-годишният мъж се е разболял през март. Отначало той имал симптоми на лека настинка, но температурата му се повишила доста бързо, появили се силен задух и болки в тялото. Той си направил тест за коронавирус, който се оказал положителен. Американецът нямал нужда от хоспитализация, състоянието му постепенно се подобрило и нямало усложнения.

Само след месец и половина той започнал да се чувства напълно нормално. Мъжът дори можел да се върне отново към джогинга и се чувствал добре.


През май американецът преминал тест за антитела и получил много добър положителен резултат. Но през юли отново се разболял. Този път симптомите били много различни.

Мъжът загубил апетит, дори не искал да похапва любимата си храна. Също така започнал да чувства силна слабост, било му трудно дори да говори по телефона дори докато лежи. Тестът за коронавирус отново се оказал положителен.

Лекарите са разказали, че сега подобни случаи се изучават в много страни. Все още не е ясно колко дълго в кръвта на оздравелия остава достатъчно количество антитела, от какво зависи и дали мутациите на самия COVID-19 могат да доведат до повторно заразяване.

Учените твърдят, че неговият случай и други като него доказват, че няма да бъде възможно да се постигне стаден имунитет. „Тази стратегия не само е с летален ефект за мнозина, но и не е ефективна“, пише Акико Ивасаки, имунолог в Медицинското училище в Йейл.

„Стадният имунитет изисква безопасни и ефективни ваксини и стабилно прилагане на ваксинацията.“ Изследователи от Университета в Невада заявиха, че реинфекцията на американеца е потвърдена чрез анализ, който показва, че се е заразил с два варианта на вируса.

„По този начин предишното излагане на Sars-CoV-2 може да не гарантира пълен имунитет при всички случаи“, казват те. „Всички лица, независимо дали преди това са били диагностицирани с COVID-19 или не, трябва да вземат еднакви предпазни мерки, за да избегнат инфекция със Sars-CoV-2. Последиците от реинфекциите могат да бъдат от значение за разработването и прилагането на ваксини.”

Вече има няколко документирани случая на повторни инфекции с COVID-19 по целия свят. От четирите изследвани случая, симптомите са по-лоши при двама пациенти, което предполага липса на ясен модел.

Възможно е също така изграденият вече имунитет да влоши симптомите по време на реинфекция – феномен, известен като усилване вследствие на антитела. „Поради оскъдността на широкото тестване и наблюдение, ние не знаем колко често се случва реинфекция сред лица, които са се възстановили от първата си инфекция“, твърди професор Ивасаки.

Проучванията показват, че асимптоматичните инфекции с COVID-19 са склонни да произвеждат ниски и в някои случаи дори неоткриваеми антитела, докато тези, които са с повече симптоми, имат по-силен имунен отговор. Експертите казват, че ако Sars-Cov-2, който причинява COVID-19, следва същия модел като другите коронавируси, реинфекциите ще станат често срещани.

Първи смъртен случай след повторна инфекция с коронавирус бе регистриран тази нощ в Нидерландия. Според BNO News в момента има 23 случая на реинфекция с коронавирус в света.

Превод и редакция: БЛИЦ