Всеки ден по цял свят се изхвърлят огромни количества храна. На опаковките производителите обикновено поставят датата, до която хранителен продукт е най-пресен за консумация. Това не означава, че той е опасен за ядене. 

За да се преборят с този проблем, асоциации от различни части на света са създали приложения за телефони, които показват по какъв начин да съхраняваме даден продукт така, че да бъден годен за консумация по-дълго време, съобщава bTV. 

Сега с надписа „най-добър до“ се означава датата, до която храната запазва своето очаквано качество. А „срок на годност“ е крайният срок, до който храната може да бъде консумирана безопасно.

Според френската асоциация France Nature Environnement най-добрата идея за производителите е върху етикета да бъдат поставени и двете дати: „За предпочитане е да се консумира до...“ и „Краен срок за консумация до...“ . Това засяга също така и производителите на напитки.
За потребителите е добре да различават двете дати.

Минимален срок на годност, или „за предпочитане е да се консумира до...“. Тя е индикатор на качеството. При условие че са спазени инструкциите за съхранение и опаковката не е повредена, продуктът може да бъде консумиран. Възможно е обаче да започне да губи вкуса и консистенцията си.

Кои храни могат да бъдат изядени след изтичане на срока на годност?

Крайната дата за консумация. Тя представлява здравния индикатор. След посочената дата консумацията на определен продукт може да навреди на нашето здраве. Препоръчително е да я спазваме.
 
Въпреки това има храни, които не трябва да бързаме да изхвърляме, като например:

Прясно мляко. То може да бъде консумирано до 2 месеца след посочената дата. Но това важи само ако опаковката не е отваряна.
Киселото мляко може да се яде до 3 седмици след крайната дата.
Масло и зехтин. Няма никаква опасност, защото микроорганизмите в тези два продукта не се развиват в мастната тъкан. Най-добре е да сме сигурни, че маслото е добре опаковано и зехтинът е в непрозрачна бутилка.
Сухи продукти, като макарони, ориз или леща, годни няколко години, ако са добре опаковани.
Кафе и чай, които трябва да бъдат съхранявани далеч от влага.
Медът не се разваля.
Сол, черен пипер и други подправки, също като кафето, се държат далеч от влага.
Захар и брашно може да консумираме с години.
Консерви.
Замразени продукти могат да бъдат употребени и след няколко месеца, ако преди това не са били размразявани.
Газирани напитки.
 
Някои храни обаче наистина имат „срок на годност“. Това обозначение се поставя върху особено нетрайни храни. Такива са прясна риба, прясно месо (най-вече пилешко), сладолед, колбаси и други. Спазвайте този срок и инструкциите за съхранение, защото консумацията на подобни продукти след изтичането му може да доведе до хранителни инфекции.

В Европейския съюз годишно се изхвърлят 89 милиона тона храна, защото т. нар. „минималният срок на годност” е изтекъл.
Асоциациите обаче препоръчват заведенията за обществено хранене, училищните и ведомствените столови да не пазят такива продукти, а да ги даряват на хора в нужда.

Най-големият мит, свързан с варенето и беленето на яйца

Проучване на ООН показа, че хранителните отпадъци струват на световната икономика около 750 млрд. долара годишно и водят до отделянето на 3,3 млрд. тона парникови газове годишно.