В NASA обобщиха първите резултати от експеримента по наблюдението върху здравето на Скот Кели, който прекара на борда на МКС повече от година, и върху здравето на брат му Марк Кели, който живееше в подобни условия, но на Земята. Резултатите от експеримента буквално са удивителни, съобщават от NASA. 

Медицинските изследвания на завърналия се от МКС астронавт Скот Кели позволяват да се направят заключения, че животът в Космоса, по неизвестни засега причини, води до това, че процесът на клетъчното стареене или напълно спира или дори започвада тече в обратната посока, предава порталът Space.com.

Съобщението на NASA гласи, че "теломерите на Скот Кели са започнали да се удължават в Космоса, което може да бъде свързано с понижената употреба на храна и повишената физическа активност на борда на МКС. Но когато се върнал на Земята, теломерите отново започнали да се съкращава". 

Теломерите представляват крайни участъци на хромозомите, които ги защитават от увреждания и по време на човешкия живот постепенно се съкращават. 

Сравнителният анализ на кръвта на еднояйчните близнази Скот и Марк е показал и други любопитни резултати. По време на продължителния престой на Скот Кели в Космоса се забавил темпът на формиране на костите му, съкратила се скоростта и точността на работата на паметта му, усилили се възпалителните процеси, повишили се нивата на мазнините и хормоните в тялото му, изменил се и съставът на микрофлората в червата му. След завръщането му на  Земята обаче, всички тези промени в организма му се върнали към нормалните параметри. 

Превод и редакция: БЛИЦ