Ново 20! Опаковките на бързите храни се оказват вредни за здравето, изпускат...

Ако излишните килограми не са достатъчна причина да намалите т.нар. „бързи храни“, ето още една. Учени са открили флуорирани съединения, наречени пер- и полифлуороалкилирани вещества (ПФАВ) в над 400 проби от опаковъчни материали. Сред тях са пликове за закуски, кутийки за пържени картофи, чаши за топли и студени напитки, опаковки за хамбургери и сандвичи, пише obekti.bg, позовавайки се на Healthiestblog.

ПФАВ се използват в най-различни производства за водоустойчиви и трудно цапащи се опаковки, пожарогасителни материали и незалепващи кухненски съдове. Скорошни изследвания обаче предполагат връзка между ПФАВ и понижена фертилност, повишен риск от рак и проблеми с развитието при децата.

ПФАВ могат да мигрират и да замърсят храната и след консумация организмът трудно може да се освободи от тях, тъй че могат да се трупат в тялото с години.

И това е интересно: Хапвайте тези 5 храни, ако искате очите ви да са здрави - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

„Тези химикали не са биоразградими – казва проф. Греъм Пийсли, един от авторите на изследването. – те не се разграждат естествено. Остават в околната среда за много дълго време.“

Токсичното натрупване на тези вещества се свързва с редица здравословни проблеми, включително заболявания на щитовидната жлеза, проблеми с теглото и имунотоксичност при децата, както и рак на бъбреците и тестисите.

„Това е наистина устойчив химикал. Попада в кръвта, остава там и се натрупва. Има болести, които са свързани с неговото наличие, затова със сигурност не искаме подобни вещества в храната.“ – казва Пийсли.

В изследването са събрани проби от 27 американски заведения за бързо хранене, сред които Starbucks, Burger King, McDonald's, Jimmy Johns, Chipotle, Panera и Chick-Fil-A.