Хиляди българки са жертви на фалшиви силиконови импланти. А около 400 нашенки ще съдят немска компания, която в продължение на 10 години сертифицираше като безопасни опасните френски силиконови импланти PIP, разказа Нова телевизия.

Имплантите са пълни с индустриален вместо медицински гел. А до 2010 година са поставени на над 500 000 жени в света и на почти 3000 в България.

Специалист обясни защо окапват зърната на женските гърди след пластична операция

„Около 70% от тези импланти, които са поставени, вече са разкъсани”, уточни пластичният хирург д-р Николай Георгиев. Една от потърпевшите е Светлана. Тя разказва, че имплантът се е разкъсал и гелът се е разтекъл в тялото й. „Този гел, който продаваха, мисля, че се използваше за матраци”, поясни Седрик Жоакимсман, който е доставчик на импланти PIP в България.

През март 2010 г. едни от най-използваните гръдни импланти в пластичната индустрия се забраняват. Фирмата е обявена в ликвидация, а собственикът й е осъден на 4 години затвор. „Навсякъде пишеше, че засягат лимфната система, много силни болки в областта на гръдния кош”, спомня си Ивелина, която също е потърпевша. Гелът, с който са пълни имплантите, дразни повърхността на обвивката, която го пази.

И това е интересно: Водещ експерт по естетична хирургия разкри пред БЛИЦ най-новите тенденции в разкрасяването - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

„И вместо да имаме една здравина на импланта, която по никакъв начин не може да бъде разкъсана, ние имаме една повърхност, която изтънява и губи своята еластичност. И имаме едно разкъсване на повърхността”, обяснява д-р Георгиев. След поставянето на имплантите около 2-3 години не се усеща нищо. И след това започва лавинообразно развитие на проблеми - дискомфорт, болки, увеличени лимфни възли, разказа още д-р Георгиев.


Дали имплантът е разкъсан се засича с ехограф или ядрено-магнитен резонанс. Често обаче не се разбира изобщо, докато не се извади. Всяка потърпевша може да потърси правата си чрез колективно дело. До момента 99 българки са получили компенсация между 3 и 10 хиляди евро.