► Химизираните храни, пълни с изкуствени подобрители са рисков фактор колкото и генетичната обусловеност

► Геномното профилиране позволява на научна база да се избегне химиотерапията

► Информирайте лекаря си какви „чудодейни“ билки пиете, за да не са в противоречие с лечението.

► Няма данни някой да е оздравял със син скорпион от Куба

► Защо някои са жизнени и одухотворени, а други произвеждат рак, вместо здраве – отговорът в интервюто с д-р Томова

Д-р Антоанета Томова  е началник на "Първо вътрешно химиотерапевтично отделение" към Комплексен онкологичен център – Пловдив. Носител е на приза Лекар на годината и ежегоден притежател на почетна диплома от вестник "24 часа" в класацията за любим медик на българите.

С безброй специализации в цяла Европа, вкл. Оксфорд и Чаринг крос, Брюксел и Виена и с десетки публикации в авторитетни медицински издания.

Повече от 30 години тя се занимава с онкология. Карциномът на млечната жлеза е в печалния Топ 3 на най-често срещаните злокачествени заболявания у нас. Статистиката продължава да е „Една от осем“ – т.е. всяка осма жена  се разболява от рак на гърдата.

От първата до 12 минута разговаряме за механизмите, с които да управляваме собственото си здраве и да отдалечим или избегнем страшното заболяване. Оказва се, че мъжете също страдат от рак на гърдата, но при бялата раса това е много рядко – един на сто.  Д-р Томова споделя стряскащи данни в световен мащаб. Световната здравна организация прогнозира, че заболелите ще се увеличат с 24 % през следващите 10 години. 

Причината за появата на рак и до днес не е ясна, но са очертани рисковите фактори. А това са полът, възрастта (с напредването вероятността се увеличава), генетичната предразположеност… Също така важно е нивото на женския полов хормон – по-високото е рисков момент. За това влияят противозачатъчните или хормоналната терапия за продължаване на половата младост.

Навремето са смятали, че ракът на гърдата е болест на монахините, защото се среща по-често при нераждалите жени.  Ако дамата е родила, но не е кърмила детето си, това също е  предпоставка.

Друг фактор е злоупотребата с химизирани храни, пълни с изкуствени подобрители. Британски диетолог съветва да не се ядат продукти с повече от пет съставки.

Съществена причина е и естествено производство на висок тестостерон в организма.

Как можем да разберем без изследване дали и  нашето тяло „предозира“ тестостерона? Той се проявява под формата на мустачки, груб глас. Докато естрогенът „дарява“ по-едричък бюст, ханш. Но най-сигурната проверка е при ендокринолог.

От 13 до 16 минута д-р Томова обяснява защо някои са жизнени и одухотворени, а други произвеждат рак, вместо здраве. На генетичните, възрастови и полови фактори не можем да влияем и трябва да ги приемем философски, но на останалите можем да противостоим чрез изборите, които правим.  

От 16 до  22 минута. Дали геномното профилиране е ключът за персонализираното лечение на онкозаболяванията? То позволява на научна база да се избегне химиотерапията.

От 22 до 25 минута. Може ли човек сам да се справи с рака, насочван от личния си онколог?

От 25 до 28 минута. Пациентът трябва да уведоми личния си лекар какви „чудодейни“ билки и съставки пие допълнително, за да не са в противоречие с текущото активно лечение.

Относно така популярния син скорпион от Куба, д-р Томова не е видяла нито един оздравял от него.  И наистина ли в Куба са открили ваксина за конкретен рак на гърдата? От 28 до 30 минута.

От 30 до 33 минута. Хирурзите-онколози често премахват гърдите на жената, съсредоточени в това да спасят здравето й, но това нанася непоправим удар на психиката й.  Работят ли заедно с пластични лекари? Оказва се, че вече рядко се прилага  пълна ампутация. Но е добре пациентката да потърси големи и специализирани центрове за лечение.

От 33 до минута. Как да „преобърнем“ песимистичната прогноза на СЗО за увеличаване на процента заболели от рак? С малки промени в правилна посока на стила си на живот, човек може дългосрочно да инвестира в здравето си.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор: Калоян Генчев

Монтаж: Антон Тончев