Бататът е слабо познат, но вече все по-широко използван у нас сладък картоф. Неговата история е дълга и с над 10-12 000 години произход, свързан със земите на Централна Америка.

С Великите пътешествия през 15-и и 16-и век екзотичните грудки постепенно стават част от трапезата на цяла Америка, Африка и Азия, така че днес, съвсем обяснимо, сред най-големите производители на ценния вкусен зеленчук са Китай, Индонезия, Виетнам...

Оказва се, че присъствието на бататите в кухнята съвсем не е случайно, тъй като освен уникален вкус, сладкият картоф притежава и завидни свойства, които са от изключителна полза за човешкия организъм.

Като начало – бататите имат доста висока хранителна стойност – те съдържат 24 до 28% захари, но в същото време гликемичният им индекс е много по-нисък от този, на класическите картофи (едва 50, вместо от 65 до 95, в зависимост от начина на приготвянето им). В този смисъл, при консумирането им, бататите не само не предизвикват рязко повишаване нивата на глюкозата в кръвта, но осигуряват и сравнително по-дълготрайна ситост.

Какви са ползите от бататите четете в най-полезния сайт zdrave.to