Опитвали ли сте някога батати? Вижте защо са толкова полезни
С Великите пътешествия през 15-и и 16-и век екзотичните грудки постепенно стават част от трапезата на цяла Америка, Африка и Азия, така че днес, съвсем обяснимо, сред най-големите производители на ценния вкусен зеленчук са Китай, Индонезия, Виетнам...
Оказва се, че присъствието на бататите в кухнята съвсем не е случайно, тъй като освен уникален вкус, сладкият картоф притежава и завидни свойства, които са от изключителна полза за човешкия организъм.
Като начало – бататите имат доста висока хранителна стойност – те съдържат 24 до 28% захари, но в същото време гликемичният им индекс е много по-нисък от този, на класическите картофи (едва 50, вместо от 65 до 95, в зависимост от начина на приготвянето им). В този смисъл, при консумирането им, бататите не само не предизвикват рязко повишаване нивата на глюкозата в кръвта, но осигуряват и сравнително по-дълготрайна ситост.
Какви са ползите от бататите четете в най-полезния сайт zdrave.to
Последвайте ни
0 Коментара: