В “черния списък” от вредни продукти традиционно влизат солта, захарта, алкохолът, отскоро и червеното месо, като го обвиняват в повишаване риска от развитие на някои видове рак. Но ако не злоупотребявате с тях, те могат да се окажат полезни за организма. Има обаче един продукт, който безспорно и доказано е вреден и абсолютно безполезен. Според Световната здравна организация един от най-вредните хранителни продукти - това са трансмазнините. 

Те нямат никаква хранителна ценност и доказано повишават “лошия” холестерол в организма. Което от своя страна провокира атеросклероза и образуване на склеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Освен това влияят негативно на психиката и провокират някои видове онкологични заболявания. СЗО препоръчва максимално да ограничим съдържанието на трансмазнини в менюто си, а още по-добре - изцяло да ги изхвърлим. Научни изследвания, проведени в САЩ, показват следното: ако въобще се откажем от трансмазнините, смъртността от инфаркти и инсулти ще се понижи с 6%. Дори съветват да бъдат законодателно забранени за използване в хранителната промишленост. Защото това ще спаси хиляди човешки живота само за година.

Трансмазнините са получени случайно, когато през 1897 г. френският химик Пол Сабатие измислил метода на частичната хидрогенизация. Чрез течно растително масло под високо налягане се пропуска водород и течността се превръща в твърда мазнина, която по консистенция прилича на краве масло. Такава мазнина идеално подхожда за производство на много сладкарски и тестени изделия. И чак в средата на 90-те години учените стигнали до извода, че образуващите се при частична хидрогенизация странични съединения - трансмазнини, са много вредни за организма. И много страни започнаха да прилагат ограничителни мерки. Още през 2007 г. в щата Ню Йорк била въведена законодателна забрана за използването на трансмазнини. А последващо изследване показало, че смъртността от инфаркти и инсулти се понижила с 6,2%. Изхождайки от това, към 2018 г. Контролът по санитарен надзор за качеството на хранителни продукти и медикаменти в САЩ планира да ограничи използването на трансмазнини във всички американски щати. През 2003 г. и в Дания приемат законопроект, според който съдържанието на трансмазнини в хранителните продукти да не превишава 2%. Аналогични правила действат и в Швейцария и Канада.   

Внимание! В етикетите на продуктите трансмазнините често се маскират под други наименования, предупреждават специалистите.

Вижте на кои словосъчетания да обръщате внимание само в най-полезния сайт Zdrave.to.