Антибиотичната резистентност, феноменът, при който бактериите спират да реагират на определени антибиотици, е нарастваща медицинска опасност из цял свят. Очаква се да убие около 10 милиона души до 2050 година. Проблемът е толкова сериозен, че големи фармацевтични компании са спряли да разработват нови антибиотици, а някои дори се обръщат към съвсем различни по вид терапии. Като например една отдавна известна терапия – фаготерапията, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.

Лечението се състои от вируси, които убиват бактери и се наричат бактериофаги или фаги за кратко. Те са открити през 1900 година и наистина могат да излекуват бактериални инфекции при много хора.


И това е интересно: За крепко здраве - прости методи за ускоряване на метаболизма - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

“Те имат много голям потенциал, който обикновените антибиотици нямат”, обяснява колонистът за вестник Ню Йорк Таймс Карл Цимер. “Мисля, е трябва да насочим усилията си към одобряване на медицински процедури, които да отворят нишата за разработване на бактериофагно лечение на бактериалните инфекции”, добавят той.