В днешно време повечето дами залагат на така популярния маникюр с гел лак, тъй като той е много по-издръжлив от обикновения и не ни предава, дори когато мием чинии или изпълняваме други домакински задължения, които обикновено развалят ноктите ни. С т.нар. печен лак ние спестяваме време и усилия - отиваме в салона за красота, прекарваме там не повече от час и половина и след това 3 седмици сме с прекрасни нокти. Да, наистина ноктите са изложени на опасност от разрушаване, но 3 седмици са много.

Време е обаче да се замислим за този вид маникюр и да бъдат направени допълнителни проучвания, тъй като, както изглежда, той се оказва доста по-вреден, отколкото се предполагаше. "Космополитан" посвещава статия на този метод за разкрасяване, която разказва за дама, която има меланома на нокътя на палеца.


И това е интересно - Доц. д-р Жана Казанджиева: Гъбичките могат да се пренесат чрез чужда нокторезачка, гребен и дори хавлия - още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Историята й е споделена от нейната най-добра приятелка Лорън Ан във Фейсбук.

Вижте какво написа тя в социалната мрежа: „Така изглежда меланома на нокътя на палеца... Това е пръстът на една от най-добрите ми приятелки, която преди много често посещаваше маникюрист за гел лак, както почти всички правим в днешно време. Преди да я диагностицират, не обръщах особено внимание на рисковете от UV облъчването, на което се подлагаме, когато сме на маникюр за гел лак. Днес приятелката ми е жива и здрава, благодарение на това, че постъпи разумно като посети дерматолог, за да разбере защо нокътят й изглежда по този начин.

Лекарят й постави диагноза и й обясни, че това е рядко срещана форма на рак на кожата. Направиха й операция и сега няма нокът, но е щастлива, защото заболяването бе отстранено навреме, преди да се разпространи в тялото й. Споделям ви тази история, за да бъдете внимателни и защото трябва да знаете, че съществуват такива рискове. Щастлива съм, че приятелката ми отново е здрава.“