Безплодието често създава сериозна лична и семейна драма. Дългосрочната невъзможност да се зачене, да се задържи и да се роди мечтаното бебе, предизвика чувство на житейска загуба. Справянето с множество медицински проблеми, често за дълъг период от време, може да доведе до силно емоционално сътресение в двойката. Ето какъв е опитът на проф. д-р Стефка Петрова, консултант по здравословно и диетично хранене към Медицински комплекс „Д-р Щерев“, за връзката между храненето и репродуктивното здраве на мъжа и жената.
 
Храненето и теглото имат доказана ключова роля, от една страна, за увеличаване на риска от безплодие, а от друга, за повишаване на шанса за забременяване, благополучно износване и раждане на малкото човече. Затова, във всички центрове за репродуктивно здраве в света се обръща нужното внимание на храненето и хранителния статус на двойките с репродуктивни проблеми. Компетентната диетологична помощ може значително да съдейства за тяхното решаване.
 
Както наднорменото тегло и затлъстяването, така и теглото под нормата при жената, могат да бъдат причини за нарушения на хормоналния баланс, необходим за контрола на менструалния цикъл и овулацията.
 
Голямото количество мастна тъкан при жените със затлъстяване предизвиква хормонални нарушения, които водят до повишаване нивата на инсулина. Той влияе негативно на яйчниците, като засилва продукцията на тестостерон. Този хормон е пречка за производството на фоликули в тях, а без фоликули - няма и яйцеклетка за оплождане. Натрупването на мастна тъкан, особено в коремната област, стимулира развитието на множествени кисти в яйчниците, които са друга основна причина за стерилитет при жените. При наднормено тегло има 2 пъти по-голям риск от развитие на сериозни усложнения по време на бременността, като диабет и високо кръвно налягане, а при затлъстяването този риск е 3 пъти по-висок. Тези усложнения създават сериозни проблеми за износването на плода.
 
Справянето със затлъстяването е невъзможно без промяна на диетичния режим. Хранителното поведение трябва да води до трайно намаляване на теглото, без да създава рискове за здравето. Но не само наднорменото тегло създава проблеми при зачеване.
 
Жените с поднормено тегло имат 2 пъти по-нисък шанс да забременеят в рамките на 1 година, заради нарушения в менструалния цикъл или овулацията. Освен това, ниското тегло на майката преди бременността увеличава значително риска от аборт и преждевременно раждане. При инвитро оплождането и други асистирани репродуктивни техники на жени с поднормено и наднормено тегло, успеваемостта е по-ниска и в по-редки случаи при тях се появяват желаните две черти.
 
Неблагоприятен ефект върху възможността за зачеване оказват също липсата на специфични хранителни съставки в ежедневното меню: минерали, витамини и микроелементи. Това може да се повлияе успешно с правилна за целта диета. На базата на 10-годишно проучване екип на Харвардския университет е разработил диета за подобряване на възможностите за зачеване при жените с безплодие, която дава много ефективни резултати.
 
Затлъстяването и поднорменото тегло при мъжете също повлияват крайно негативно тяхното репродуктивно здраве. Мъжете с наднормено тегло най-често страдат от намален брой сперматозоиди в еякулата, по-висок процент сперматозоиди с нарушена структура и еректилни проблеми. Причините са свързани отново с хормоналния дисбаланс – повишени нива на женския хормон естроген и по-ниски нива на мъжкия хормон тестостерон.
 
Поднорменото тегло при мъжете също оказва влияние върху качеството на спермата, като намален брой сперматозоиди и/или по-бавната им подвижност. Подходящото хранене може да подобри дори и това. Има научни доказателства, че диета, богата на храни с високо съдържание на омега-3 полиненаситени мастни киселини, като мазни риби, ядки, семена и маслата от тях, повишават качествата на спермата и увеличават шанса за забременяване. Тези храни са източници на някои антиоксиданти: витамин Е и С, бета- каротен, ликопен, цинк, селен, на витамин D и фолати, а същевременно са с ниско съдържание на транс-мастни киселини. Отрицателен ефект, обаче, се установява при диета с висока консумация на червени меса и месни продукти, при честия и обилен прием на алкохол и др.
 
Опитът на проф. Петрова, консултант по здравословно и диетично хранене в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, показва, че подобряването на храненето и подходящата корекция на телесното тегло увеличават шанса на двойките за забременяване, като подпомагат прилаганото лечение за безплодие.