Ефективността на солевите превръзки е доказана на практика. Използват се от много години и са спасили хиляди хора от различни болести, в т.ч. и от операции. 

За приготвянето на солевия разтвор е необходима морска или обикновена готварска сол, без консерванти, без йод и други примеси. В този случай добавките могат да навредят, да предизвикат раздразнение. Водата, която ще използвате, също трябва да е чиста от примеси. За целта е подходяща дестилирана, филтрирана или преварена вода, както и дъждовна или разтопена от лед вода. Концентрацията на солта във водата трябва да съставлява 8-10%. Ако е по-малко, няма да е ефективно, ако е повече, може да доведе до увреждане на капилярите и да предизвика раздразнение на кожата. 

Ето как се приготвя солевият разтвор: необходими са литър вода и три супени лъжици сол, но без да са препълнени (90 г). Ако ще използвате солевата превръзка за болка в ставата, е достатъчна една чаша вода и 20 грама сол. Разтворът може да се раздели на две части, като използвате и при следващата процедура, но предварително трябва да се загрее. Тази останала част можете да съхранявате едно денонощие в плътно затворен съд. Преди да пристъпите към процедурата, загрейте на котлона солевия разтвор до 50-60 градуса. 

Как правилно трябва да се направи превръзката и кои болести се лекуват с нея четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.