Над 100 млн. мъже в света имат проблем с ерекцията, като прогнозата е техният брой да стигне 300 млн. през 2025 година, сочат данни на Италианско дружество по ендокринология в доклад „ Хората пушат заради никотина, но вредят на сексуалното си и репродуктивно здраве заради катрана: преглед на ефекта от пушенето на цигари върху мъжката сексуалност и репродукция“.

Учените откриват връзка между нарушената сексуална функция при мъжете и сърдечно-съдовия риск. Оказва се, че еректилната дисфункция и сърдечно-съдовите заболявания често са съпътстващи заболявания – „две страни на една и съща монета“, често споделящи едни и същи рискови фактори, основно тютютнопушенето.

Проблемите с ерекцията трябва да се разглеждат не само като усложнение на сърдечно-съдовите заболявания, но често и като ранен признак за предстоящи такива.


Цигарите застрашават мъжката потентност, показват научните изследвания

Още преди повече от 20 години учените установяват, че пушачите имат близо 20 % по-малко сперматозоиди от непушачите. Скорошни проучвания потвърждават данните - пушенето е свързано с по-ниска концентрация и по-малка подвижност на сперматозоидите. При пушачите има повишен риск от олигозооспермия (считана за основна причина за мъжки стерилитет поради намален брой сперматозоиди) и от тератозооспермия (също причина за безплодие, поради твърде голям брой сперматозоиди с неправилна форма и структура.)

Какво е възможното решениена този проблем, четете в най-полезния сайт Zdrave.to