Проф. д-р Божидар Попов, д.м., д.м.н., е председател на Българското дружество по хранене и диететика и ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене.

Проф. Попов е специализирал в Санкт-Петербург и Москва, където овладява съвременни методи за изследване на храносмилането и усвояемостта на храната в тънкото черво.

В тази област защитава кандидатска и докторска дисертация, като открива и изследва за пръв път т.нар. интерцелуларно храносмилане, както и няколко метода за анализиране процесите на хранене.

Член е на Европейската академия по хранене, на Европейската федерация по хранителни науки и на Световния съюз на специалистите по хранене. Има над 200 научни публикации и издадени няколко сборника и учебника под негова редакция. 

Кога коледният пост е полезен и кога може да навреди на организма, вижте в интервюто с проф. д-р Божидар Попов в zdrave.to.