Попълнете търсена ключова дума или фраза

Проф. д-р Димитър Младенов, д.м.н.: Половината мъже на 50 г. имат простатна хиперплазия

https://blitz.bg/zdrave/prof-d-r-dimitr-mladenov-dmn-polovinata-mzhe-na-50-g-imat-prostatna-khiperplaziya_news618535.html Blitz.bg

Превенцията е в ранната диагностика на простатната жлеза

София, България 06 Авг. 2018, 13:00 1732 прочита 0 коментара
“Всички мъже над 50 години трябва да се консултират с уролог веднъж в годината” съветва проф. д-р Димитър Младенов - началник на Направление “Обща урология” в Александровска болница. По думите му доброкачествената простатна хиперплазия не е заболяване, а състояние, което бавно и постепенно прогресира с напредването на възрастта.

Проф. д-р Димитър Младенов има над 35 години научно-преподавателска дейност и клиничен опит в урологичната практика. Основните му научни интереси са в областта на доброкачествената простатна хиперплазия, карцинома на простатната жлеза, уролитиазата, онкоурологията, интервенционалния ултразвук и др. Специализирал е в Германия, Япония, Австрия, Великобритания и др. Автор е на повече от 220 научни публикации и 4 монографии. Председател е на Българско дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия.

- Проф. Младенов, какво означава, когато мъжете се оплакват, че простатата ги “алармира” всяка нощ?
- Изразът “простатата алармира” е добил популярност сред хората, които имат оплаквания от страна на простатната жлеза. Всъщност се касае за симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия. Пациентите се оплакват и споделят с лекаря, че имат чести позиви за уриниране, особено през нощта, което ги притеснява и прави неработоспособни на следващия ден. На второ място тяхната струя при уриниране изтънява - тя е по-вяла и пада наблизо. Много често  струята не тръгва веднага, а се налага малко да изчакат. От друга страна, при  свършване на уринирането урината продължава да изтича на капки. Понякога пациентите имат чувство за неизпразнен пикочен мехур и често след 15-20 минути те отново имат позиви за уриниране. Това е доста неприятно, особено когато се намират на публични места. И не на последно място, много типичен симптом  е неудържимият позив за уриниране. Внезапно, на улицата или вкъщи, пациентът получава силен позив за уриниране и непременно трябва да намери тоалетна. Понякога позивът е толкова силен, че може да доведе до изпускане. В някои случаи този позив може да отмине спонтанно или ако пациентът отиде до тоалетната, количеството на урината да не отговаря на силата на позива. Това са най-честите оплаквания, които мъчат пациента и сигнализират,  че той има някакъв проблем с простатната жлеза. В тези случаи той задължително трябва да потърси консултация със специалист уролог.  

Неизбежна “напаст” ли е за всеки мъж увеличената простата, четете в най-полезния сайт Zdrave.to.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам