Болест настинка няма. Това, което се проявява – болене на гърло, хрема е една вирусна инфекция. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ по повод грипната вълна, която започва да залива вълната.

По думите на експерта до момента са изолирани 2 щама.

„Болните са най-заразни за околните преди появата на температурата. Когато служителят е много зле, отива на работа, киха, кашля, изпоразболява всичките си колеги, което не е добре нито за работата“, посочи експертът.

Той коментира и как още човек може да се разболее.

„От аерозола, който е във въздуха. Капчиците, които са във въздуха, ако няма проветрение. Или ако вируса е по повърхностите, ако някой е кихал и кашлял, и после се пипнеш по носа устата очите, може да се заразиш. Вирусът може да оцелее до 3 часа“, допълни проф. Кантарджиев.

„Проветряването на помещението е много важно. Лошото е, че живеем в запрашени градове. Не съм голям специалист, но когато бях дете се миеха улиците и се окопаваше около дърветата. Когато дишаме праховите частици, те увреждат епитела, който има задачата да улавя частиците и да ги обезврежда, като ги праща в гърлото и киселината да ги убие там“, обясни експертът.

Той изброи и най-честите ранни симптоми, по които може да разпознаем, че се разболяваме. Кои са те четете в най-полезния сайт Zdrave.to.