Хубавото време, на което ще се радваме поне още две седмици, отлага грипа. Това каза в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

60 хил. безплатни ваксини срещу очакваните грипни щамове, предназначени пенсионерите, вече са разпределени, но повечето от тях – в София. В цялата страна ще бъда доставени след средата на ноември.

Те ще стигнат за 10% от възрастните над 65 години и ще се разпределят по преценка на общопрактикуващите лекари.

Какви вируси причиняват рак

Осигуряването на безплатни ваксини за 10% от най-възрастните е добро начало, коментира проф. Канатарджиев. Той призова безплатните ваксини да се поставят максимално бързо, след като бъдат доставени. Важно е също да се поставят на здрави хора.

Епидемиологът напомни, че в търговската мрежа вече има ваксини за този зимен сезон.

Проф. Мермерски: Яжте моркови за остро зрение и здрави нерви

Той напомни, че са нужни 21 дни на организма, за да изгради защита срещу грипните щамове. Пикът на грипа през последните години е в третата седмица на януари и това означава, че е хубаво до декември ваксините да са сложени, каза епидемиологът.

Той е категоричен, че в момента грип няма у нас. Хората с хрема и кашлица в момента са с риновируси, които се разпространяват от мръсните ръце уточни Кантарджиев.