Ниските температури спират разпространението на вируса, но пикът на грипната вълна тепърва предстои. Това обясни пред БНТ директорът на центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев.
„Ваканцията и студът намаляват разпространението на грипа. Когато хората си останат у дома, когато се намалят до минимум проявите на затворени публични места, тогава грипът намалява. С ваканцията на учениците се надяваме да имаме стациониране, тоест не толкова рязко да се увеличават случаите”, каза той.
 
„Когато един човек е болен, 4 или 5 души около него получават имунитет без да са се разболели. Те са в контакт с вируса , правят имунен отговор, няма да се разболеят от грип. Не можем да очакваме в една седем милионна България да има пет милиона болни”, допълни той.
 
По-дневните данни, рязко намаляване на болните от грип няма. Има сериозна грипна епидемия, но според Тодор Кантарджиев, не е по-различна от предишни години.
 
„Най-важните мерки, които можем сами да вземем срещу грипа са: да не контактуваме често с болни хора; да разговаряме на метър и половина; когато някой киха или кашля да си закриваме устата, най-добре с тоалетна антимикробна кърпичка; когато някой в семейството е болен да носи маска, за да не зарази и другите”, каза експертът.