Бенките не винаги са били по тялото ни. Част от тях се образуват заради влиянието на слънцето върху кожата или напредването на възрастта. Но как да различим опасните бенки от останалите? Най-добрият метод е да посетите лекар, който да каже кои от тях крият заплаха и трябва да се изследват.

Цветът на бенките се получава от меланинов пигмент. В кожата на човека меланинът се съхранява и произвежда от специални клетки, наречени меланоцити. Тези клетки отговарят и за трансформацията на формата на бенките.

Погледнете внимателно бенките си. Те не са опасни, ако имат заоблена форма. Изпъкналите и плоски бенки с малки размери не застрашават човешкото здраве.

Опасено става ако някоя бенка се превърне в меланом. Злокачествен тумор се образува в резултат на изгаряния на слънце или разраняване. Проблеми могат да се появят в резултат на тренировка, къпане в банята, масажи. Този риск съществува дори и от тесни дрехи, които се втриват в кожата. Обърнете внимание и на броя бенки, ако те са се увеличили драстично. Това често баче се случва или по време на пубертета и по време на бременност.

Таблицата може да видите в най-полезния сайт Zdrave.to.