Експертите са разработили средство, който може да спре разпространението на SARS-CoV-2 без лекарства и ваксини, съобщават световните издания.
Специалистите от Калифорнийския университет в Сан Диего са разработили наночастици, като тези елементи се разпознават от вируса като клетки на организма: произтича съединяване и опит за размножаване на коронавируса. Проучванията показват, че вирусът губи 93% от свойствата си и е практически неспособен за по-нататъшно разпространение в тялото.

Изследователите от Сан Диего наричат наночастиците "наногъбички", защото те всмукват вредните патогени и токсини.

"Наногъбичките" са напълно нова и донякъде неочаквана разработка. Вместо да създадат поредната ваксина, учените са се опитали да намерят друг ефективен начин за борба. Очевидно са го направили: наночастиците вършат отлична работа с ролята на стръв, за да отвлекат вниманието на вируса и те да не проникват в живите клетки.

Тяхната мембрана има същите рецептори като обикновените клетки, поради което вирусът не вижда разлика. В резултат на това щамът губи основното си свойство - способността да се репликира. Останалите вирусни отпадъци се отделят от организма по естествен начин.Ефективността на "наногъбичките" вече е доказана върху белодробните клетки. Именно в този орган коронавирусът е загубил 93% от свойствата си. Специалистите отбелязват, че тези елементи могат да се използват за лечение на широк спектър от заболявания, за разлика от лекарствата и антителата, които действат по специфичен начин.

Новият метод е напълно безопасен: експериментите с мишки са доказали това. В близко бъдеще ще бъдат извършени нови изследванията за безопасността на "наногъбичките". Ако те завършат успешно, разработката може да започне да се прилага върху хората.

Превод и редакция: БЛИЦ