Астигматизмът е често срещано заболяване на очите, в резултат на което човек губи способността си да вижда ясно. Преведено от латински, терминът означава "липса на (фокална) точка". Ако не се лекува, това може да доведе до страбизъм и рязко намаляване на зрението.

За щастие астигматизмът е доста лесен за идентифициране. Това може да се направи дори и у дома. За да се открие дефект във времето и да се запази зрението ви предлагаме да направите три прости теста.

7 признака, че имате нужда от очила за четене

Корекция на астигматизъм

Астигматизмът се получава в резултат на неправилна (не сферична) форма на роговицата (по-рядко - на лещата). Обикновено роговицата и лещата на здравото око имат гладка сферична повърхност. При астигматизъм тяхната сферичност е нарушена. Тя има различна кривина в различни посоки.

Астигматизмът често се диагностицира в ранна ученическа или предучилищна възраст. Децата с астигматизъм могат да объркат подобни цифри и букви, да променят местата на думи. Детето се оплаква от замъгляване, нарушение на зрението. Астигматизмът може да бъде изразен и от други симптоми.

Симптомите на астигматизма и три бързи теста, за да проверите имате ли проблем, вижте в най-полезния сайт Zdrave.to