Вероятността простатната жлеза да започне да предизвиква проблеми се увеличава с възрастта. Почти всеки втори мъж страда от нарушения на съня, свързани с често ставане по малка нужда, труден старт на уринирането, слаба и накъсана струя през шестата и седмата декада от живота си. От друга страна, рискът от злокачествен процес в органа също расте прогресивно. Ракът на простатата може да се открие при един рутинен преглед дори когато няма симптоми. При правилно провеждана профилактика и адекватно лечение е възможно мъжът да запази здравето си до дълбока старост.

ХРАНЕНЕ И ПРОСТАТА

Смята се, че средиземноморската диета спомага за по-доброто състояние на простатната жлеза. Като най-полезни храни се посочват доматите, тиквените семки и кръстоцветните зеленчуци: зеле, броколи, цвекло. Като неподходящи и дори вредни за мъжа в този период от живота са наситените мазнини, които насърчават хиперплазията на простатата, както и рафинираните въглехидрати. 

Въпреки здравословния начин на живот, който един мъж се опитва да спазва, все пак с напредване на възрастта в някакъв момент се налага и терапия. Доброкачествено увеличената простатна жлеза е състояние, което в началото може да се овладее с прием на лекарства, но впоследствие изисква хирургична намеса. 

Кое е най-модерното и ефективно решение, четете в най-полезния сайт Zdrave.to