Вредата от използването на микровълновите печки е силно преувеличена. Това е казал директорът на лабораторията „Екология на жизненото пространство“, екологът експерт Антон Ястребцев, съобщават световните издания.

Специалистът е обяснил, че разпространеното схващане, че продуктите са изложени на радиация в микровълнова фурна, се явява само мит. Според него във вътрешността на печката се генерира високочестотно електромагнитно излъчване, което не оставя никакви следи върху храната.

Независимо от това, микровълновата фурна излъчва слабо електромагнитно излъчване, като всяко друго електрическо устройство. Ето защо, когато микровълновата е включена, струва си да се отдалечим от нея на един и половина до два метра.

По-рано диетоложката Елена Соломатина е изброила храните, които не трябва да се нагряват в микровълновата, информират още световните издания. Тя смята, че много продукти губят полезните си свойства при нагряване и понякога се превръщат в отрови.

По-специално, витамин С в микровълновата просто се разрушава до безвредни компоненти, а например нерафинираните масла се окисляват и се превръщат в канцероген.