Днес ще обсъдим за пореден път причините, рисковите фактори и новостите в лечението на кожния рак, в т.ч. и най-агресивната му форма - меланомът. Ще обърнем внимание и на някои други кожни заболявания, като задължително ще акцентираме на превенцията, профилактиката и информираността на хората в това отношение. Особено след като вече навлязохме в летния сезон, когато много хора избират плажовете с цел да получат така желания слънчев загар. 

Наш събеседник е д-р Даниел Янков - специалист дерматовенеролог, един от най-добрите дерматолози в Югоизточна България, помогнал на много свои пациенти за навременно откриване на кожни карциноми. Занимава се с диагностика и лечение на бактериални, вирусни, алергични и други кожни заболявания, както и с полово-предаваните заболявания и болестите на кожните придатъци. 

- Д-р Янков, през май се проведе Национална кампания за профилактика на рака на кожата “Евромеланома 2018”. Вие всяка година сте част от тази полезна инициатива. Какви са вашите впечатления тази година?     

- Кампанията “Евромеланома” се проведе за 13-та поредна година и протече под егидата на Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология. В интернет бяха поместени координати на всички специалисти във всички градове, бяха обявени дати, часове, в които пациентите, които желаят, могат да се прегледат безплатно. Лично през моя кабинет преминаха около десетина пациенти и специално през този ден, за щастие, не открих злокачествени образувания. Но, разбира се, това се случва нерядко през останалите дни от годината. Сред тези мои пациенти преобладаваха различни видове съмнителни бенки и т.нар. кератома-сениле. Това са доброкачествени новообразувания, които се получават при по-възрастни хора. Особено по издадените, т.нар. фотоекспонирани части - ушите, носа, челото или темето и най-вече при мъжете без коса. 

Прави ми впечатление, че като цяло през последните години интересът към тази и подобни инициативи се завиши, хората започнаха да си обръщат повече внимание. За съжаление, по принцип откриваме заболяванията, когато вече са напреднали и са прогресирали. Аз обикновено препоръчвам на хора, които са с множество пигментни лезии по тялото - повече от 50 на брой, два пъти в годината, пролет и есен, да се преглеждат при опитен дерматолог. Иначе, за съжаление, за последните 30-40 години според статистиката, заболеваемостта от злокачествени образувания, най-вече кожен меланом, се е увеличила цели три пъти. 

Само слънчевото изгаряне ли е “виновно” за тази тревожна статистика или има и други рискови фактори четете в най-полезния сайт Zdrave.to.