Световната здравна организация (СЗО) е разкрила причината за появата на по-опасна мутация на коронавирус от Великобритания и е призовала да не се паникьосваме. Силви Бриан, директор на отдела за пандемии и епидемии на СЗО, е казала това в ефира на BFMTV.

Според нейните думи, вероятността вирусът да бъде модифициран се увеличава с увеличаването на предаването. Освен това, тъй като коронавирусът е от животински произход, той постепенно се адаптира към човешкото тяло в хода на мутации, отбелязала е експертката.

"Следователно за всяка идентифицирана мутация е необходимо да се определи какви именно нови характеристики тя придобива, дали се случват големи промени или това е просто нормална еволюция", пояснила е директорката на отдела на СЗО.

Понастоящем СЗО не отбелязва въздействието на новата мутация COVID-19 върху смъртността. Организацията също така се съмнява, че новият щам ще окаже влияние върху ефективността на ваксините.

Бриан е нарекла мерките, въведени в Обединеното кралство, правилни. Тя е изразила надежда, че ограниченията и мерките ще позволят да се забави разпространението на новата мутация, преди да започнат масовите ваксинации. Независимо от това ситуацията остава несигурна и е възможно страните да трябва да предприемат допълнителни предпазни мерки.

По-рано в Холандия, Дания, Австралия и Италия бе открит нов щам на коронавирус - същият, който преди е бил открит във Великобритания. Специалистите напомниха, че новият тип коронавирус се разпространява по-бързо от вече известния, но все още не е възможно да се каже, че е по-опасен. Освен това няма доказателства, че мутацията на вируса реагира по различен начин на ваксината.

На 14 декември министърът на здравеопазването на Великобритания Матю Ханкок обяви, че в страната е идентифициран нов щам на коронавируса, който се разпространява по-бързо от първоначалната форма. Вирусът се разпространява по-лесно от човек на човек и следователно е по-заразен, каза. e той.

Превод и редакция: БЛИЦ