С възрастта мозъкът отслабва и намалява обема си, но тази диета може да ви помогне (и да ви направи по-щастливи). Стриктното следване на средиземноморската диета помага за запазване на обема на мозъка, пише obekti.bg, позовавайки се на PsyBlog.

В изследването са участват 967 шотландци на около 70-годишна възраст, на които се прави сканиране на мозъка. Три години по-късно 401 от тях се връщат за второ сканиране. Междувременно те спазват т.нар. средиземноморска диета и докладват доколко стриктно са се придържали към нея. 

Резултатите показват, че спазването на средиземноморската диета е свързано с по-малка загуба на мозъчен обем. Д-р Микеле Лучано, водещият автор на изследването, обяснява: 

„С възрастта мозъкът ни се свива и губим мозични клетки, които се отразяват на способността ни за учене и паметта. Това изследване допълва съществуващите доказателства, че средиземноморската диета има положително въздействие върху мозъчното здраве.“

За разлика от предишни изследвания обаче, не са открити разлики по отношение на това дали се яде риба или месо. Други изследвания са демонстрирали, че по-честата консумация на риба и по-ниската на месо са по-полезни за мозъчното здраве. 


И това е интересно: Магическо отслабване само за седмица! Паласките и коремът ще изчезнат, ако на празен стомах правите следното - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Според д-р Лучано: 

„Възможно е други компоненти на средиземноморската диета да са отговорни за тази взаимовръзка или тя да се дължи на всички компоненти в комбинация.

В нашето изследване хранителните навици са измерени преди мозъчния обем, което предполага, че диетата има възможност да осигури дълготрайна защита за мозъка. 

И все пак, необходими са по-обширни изследвания за потвърждаване на тези резултати.“

Ето кои са типичните съставки на средиземноморската диета: 

Зелени листни зеленчуци,
други зеленчуци, 
ядки, 
горски плодове, 
боб, 
пълнозърнести храни, 
риба, 
пилешко, 
зехтин
и вино. 

Средиземноморската диета включва сравнително малки количества червено месо, малко млечни продукти и използва зехтина като основен източник на мазнини. 

Средиземноморската диета също многократно е била свързана с предпазен ефект срещу депресия. 

Изследването е публикувано в научното издание Neurology