Паолина Лукова, д.ф., е главен асистент към Катедрата по фармакогнозия и фармацевтична химия, Фармацевтичен факултет към Медицински университет - Пловдив. Доктор е по фармакогнозия и специалист по лечебни растения и фитофармацевтични продукти.


Дълголетниците се раждат през есента и зимата, а гениите във вторник

Много вярвания в България отдавна са свързани с билките, с тяхната чудотворна и дори магическа сила. Трудно е да се каже кой и кога е приложил за първи път една или друга билка за лечение. От древни времена хората ядат корени и плодове, но забелязали, че след като са яли едно растение, са усетили прилив на енергия, а след приемането на други, им се иска повече да спят, трети им причиняват повръщане... С течение на времето са се натрупали знания, които като легенди се предават от баба на майка, от майка на дъщеря или внучка.

Съвременната фармакогнозия вече не е емпирична наука, а използва най-новите данни за динамиката на биосинтезата, натрупването и разпадането на биологично активни вещества в растенията и е разработила рационални методи за събиране на лекарствени суровини, широко използвани в практиката за заготовки.

Вижте кои билки могат да са токсични и да са опасни за здравето ни на zdrave.to