Специалистите от медицинския център Томас Форд в Мичиган проведоха изключително сложна операция по трансплантирането на бели дробове. 


Първо лекарите искали да минат с малко кръв, като проведат сериозно лечение или присадят само единия бял дроб. 

Нещо плашещо се случи с дробовете на момче, пушило вейп СНИМКИ

Но повърхността на органа на пациента била твърде увредена и покрита с мъртва тъкан, затова се наложило те да действат драстично, бързо и решително. 

Фото  Instagram / Henry Ford Health System

"Много неща съм виждал през живота си, но с такова зло се сблъсквам за първи път. Тези вейпове нанасят вреди, които по никакъв начин не могат да бъдат поправени. Помнете това и го кажете на децата си", споделя доктор Хасан Немех. 
 

Фото  Instagram / Henry Ford Health System

 

Момчето, оказало се на операционната маса на хирурзите, е бил обикновен тийнейджър спортист, обичал е да играе видеоигри, да прави бели с приятелите си. 

Вредата от електронните цигари

А също така, за негово съжаление, той обичал много вейпа, който на косъм не го вкарал в гроба. Своят 17-и рожден ден тийнейджърът посрещнал в болницата, пише в. "Метро". 

Скриншот  Facebook / Henry Ford Health System

"Въобще не сме си и помисляли, че нашето семейство ще се окаже в центъра на медицинската криза, обхванала цялата страна. Важното е, че нашият син е жив, макар и да го чака дълго и мъчително възстановяване", казва майката на момчето.  


Не е известно какво точно е пушил младежът, но очевидно, става дума за вейпове с различни вкусове. 

Наскоро заради зачестилите смъртни случаи учените проведоха изследвания и установиха, че за всичко е виновен ацетатът на витамина Е, който се използва при изготвянето на течностите за вейп. 

В много щати вейпа в момента е забранен, заедно с електронните цигари с ароматни добавки. В някои щати са забранени дори и електронните цигари без аромат.  

Превод и редакция: БЛИЦ