На 15 април се отбелязва Световния ден на болестта на Помпе. По този повод Българската асоциация по невромускулни заболявания (БАНМЗ) заедно с Българското дружество по невромускулни заболявания (БДНМЗ) организират „Дни на отворените врати”.

Четири метода на д-р Гриценко за оздравяване на гръбначния стълб

Пациенти с неуточнени диагнози, засягащи мускулите, имат възможност да направят безплатни консултации със специалисти до края на месец април. Прегледите ще се проведат в София, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Шумен, Търговище, Плевен, Оряхово, Русе и Благоевград.

Болестта на Помпе е изключително рядко генетично заболяване. По данни, събирани от различни изследователски институти, в световен мащаб заболелите са между 5000 и 10 000 души. Диагностицирането на заболяването е трудно, тъй като много признаци и симптоми на болестта на Помпе не са уникални само за нея и може лесно да бъдат объркани с тези на по-често срещани заболявания. Освен това болестта на Помпе може да засегне много части на тялото, като при отделните хора засегнатите мускули са различни.

Къде и как ще се провеждат прегледите четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.