Дишането е нещо, което правим естествено, без да се замисляме. Именно поради това понякога го правим по грешния начин. Ново изследване показва, че начинът, по който дишаме, не само влияе върху количеството на приетия кислород, но и може да е пряко свързано с нашите чувства и мисли.
Кой е правилният начин? Дишате през носа или през устата?
Някои експерти препоръчват хората да дишат през носа си и да издишват през устата. Други казват, че трябва да се фокусираме върху начин на дишане, който ни предлага комфорт – т.е. сами избирате дали през устата или носа.

Повечето хора обаче свързват дишането през устата с лош дъх, хъркане, проблеми със съня, високо кръвно налягане, неправилна захапка и др.
Ново изследване сочи, че дишането през носа може да спомага за по-ясната мисъл и способността на човека по-добре да се справя със стреса.
Учени са използвали данни от електроенцефалография на 7 пациента с епилепсия. Целта е била да определят разликите в мозъчната активност, когато диша през устата или пред носа.
Експертите сравняват вдишването с издишването.

С помощта на електроди, имплантирани в мозъка на пациентите чрез операция, учените установяват, че активността в мозъка се променя в зависимост от начина на дишане.

Научният екип установява 3 зони в мозъка, в които активността е пряко зависима от дишането. Сред тях са крушовидният кортекс, който отговаря за миризмите, хипокампуса, който контролира паметта, и амигдалата, която контролира естествения отговор на страх и удоволствие.
Тези зони показват сериозни промени в мозъчната активност, когато доброволците вдишват през носа. Дишането през устата не стимулира тези зони от мозъка.

Дишане и мозъчна активност
В рамките на изследването учените решават да анализират мозъчната активност в амигдалата на дузина здрави доброволци, които не страдат от епилепсия.
Това е зона в мозъка, която контролира емоционалния отговор. Участниците са били подложени на тест на паметта, който е включвал интерпретиране на емоции с лице.

Екипът от учени забелязва, че доброволците, които дишат през устата, са били по-добри в запаметяването и идентифицирането на физиономиите, които изразяват страх. След това резултатите им отново са по-добри при тест на паметта.
Учените са публикували проучването си в Journal of Neuroscience.

Промяна на начина на дишане
Трябва ли хората, които дишат през устата, да променят този свой навик?
Към посочените ползи от дишането през носа трябва да отбележим, че лигавицата на носа филтрира бактериите, гъбичките и праха, който постъпва с въздуха. Това е друга съществена полза, която трябва да се има предвид.
Освен това през носа се издишва по-бавно, а това означава, че с едно дишане се осигурява по-добро разнасяне на кислорода из тялото.
Ако дишате през устата и искате да се научите да дишате през носа, съветваме да започнете с по няколко минути на ден. Така постепенно ще свикнете.

Източник: Profit.bg.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO