Чаят удря по стомаха и кръвоносните съдове

Доскоро лекарите обвиняваха кафето за сърдечните аритмии, но сега то е реабилитирано. Обаче чаят застана на мушката. Екип кардиолози от Университета в Торонто предупреждава: силният чай може да предизвика тахикардия – ускоряване и нарушаване на сърдечния ритъм. И зеления е по-опасен от черния. Той съдържа повече биоактивни вещества, действащи върху стените на кръвоносните съдове.

В чаят кофеинът е свързан с танини и затова действа по-меко, но и по-дълго от този в кафето. Ефектът му продължава до 6 часа. Между другото, слабият чай понижава кръвното налягане, докато силният (особено с захар) напротив, увеличава го.

Черният чай съдържа специален вещество – кварцетин, което предотвратява образуването на тромби. От една страна – добре. Но от друга – може да навреди на тези, които приемат антикоагуланти. Внимание аспиринът сащо е антикоагулант! Язваджиите трябва да се откажат от силния чай – той изостря възпалението и дори може да доведе до кървене.

Средният по сила чай намалява леко температурата, но силният (и черен и зелен) я повишава! Така че при настинка – по-добре билков...

Какви са вредните свойства на прясното мляко четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to